Brenton Tarant, ubica iz džamije
Facebook
Brenton Tarant, ubica iz džamije

Facebook

Brenton Tarant, ubica iz džamije, Foto: Facebook

Australijanac Brenton Harison Tarant, osumnjičen za napade na džamije na Novom Zelandu u kome je ubijeno 49 ljudi, pojavio se pred sudom, gde je optužen za ubistvo. 

Pročitajte još:

Ovo je najmasovnije ubistvo na Novom Zelandu, a očekuje se još optužnica protiv njega. Premijerka ove zemlje, Džasinda Ardern nazvala je jučerašnje napade terorističkim aktom!

Svi se pitaju kakva kazna očekuje krvnika po zakonima Novog Zelanda?

Novi Zeland je ukinuo smrtnu kaznu 1989. godine, pa je najstroža kazna za zločine počinjene na ovoj teritoriji "doživotna robija".

Ona je određena za dela poput ubistva, terorizma, otmice aviona i trgovinu drogom.

Brenton Tarant

Printscreen

Brenton Tarant , Foto: Printscreen

Inače, posle određenog minimalnog vremena, osuđenici mogu biti pušteni na uslovnu slobodu, a koji je period koji moraju provesti u zatvoru zavisi od krivičnog dela za koji se terete, ali i ostalih okolnosti i procene da li se zatvorenik pokajao, da li je bezbedan za okolinu itd. Ovaj period ne može biti kraći od 10 godina, i tek nakon 10 godina u zatvoru otvara se pitanje uslovne slobode.

Trenutno je maksimalna kazna, od 30 godina u zatvoru, dodeljena Vilijamu Belu, koji je tokom pljačke ubio troje ljudi. Prvenstveno je osuđen na 33 godine robije, a onda mu je nakon žalbe kazna umanjena.

Ne postoji starosna granica za doživotnu kaznu, pa su tako osuđivani i počinioci koji su u trenutku kada su počinili zlodela imali 13 godina.

Preporučujemo još:

Trenutno ne postoji osuđenik koji nema pravo na uslovnu slobodu, a ostaje pitanje da li će Tarant postati prvi osuđenik na Novom Zelandu kome će sloboda biti nemoguća!

U svakom slučaju, minumum za ubistva koja se vezuju za teroristički akt je kazna od 17 godina, kažu zakoni ove zemlje.

Brejvik sa osemehom saslušao presudu

Još jedan masovni ubica pre 8 godina šokirao je svet.

Anders Brejvik

Profimedia

Anders Brejvik, Foto: Profimedia

Anders Brejvik koji je u napadima u julu 2011. godine na ostrvu Utoja ubio 77, a ranio više od 240 ljudi osuđen je u Norveškoj na 21 godinu zatvora! Sud je Brejvika proglasio uračunljivim, a optuženi je presudu saslušao sa osmehom na usnama, a po ulasku u sudnicu uputio je pozdrav karakterističan za ekstremnu desnicu.

Iako je Brejvik osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 21 godine, predviđa se da će on ostatak života ipak provesti iza rešetaka, jer kazna može biti produžena, ukoliko sud proceni da je on i dalje opasnost za društvo.