18 GODINA OD PADA KULA BLIZNAKINJA Na tom mestu danas se odvija tihi užas, građani masovno umiru, a svi mediji o tome ćute!

Osama bin Laden ubijen 10 godina kasnije

Kule bliznakinje
Kule bliznakinje, Foto: Youtube Printscreen

U SAD se danas obeležava 18 godina od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u Njujorku i Vašingtonu, kada je poginulo skoro 3.000 osoba.

Napadi su se dogodili kada su teroristi oteli četiri aviona od kojih su dva udarila u kule bliznakinje - Svetski trgovinski centar na Menhetnu, jedan u Pentagon, dok se četvrti srušio u ruralnom delu Pensilvanije, jer su putnici pružili otpor otmičarima.

To je bio najubitačniji napad ikad počinjen u SAD, a odgovornost za njega preuzela je Al kaida, čiji je lider Osama bin Laden ubijen 10 godina kasnije u Pakistanu.

U SAD 11. septembar će se obeležiti komemoracijom kojoj će prisustvovati američki predsednik Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens.

Ovaj datum obeležava se u trenutku kada su propali pregovori sa talibanima, a uoči obeležavanja ovog datuma, SAD su odlučile da uvedu sankcije velikom broju grupa koje smatraju terorističkim i njihovim pristalicama, među kojim su palestinska grupa Hamas i iranska Revolucionarna garda.

VELEIZDAJA U BELOJ KUĆI! U toku je pobuna protiv Trampa!

- Na udaru sankcija je 15 lidera, osoba i entiteta povezanih sa grupama kao što su Hamas, Al Kaida, Islamska država i iranska Revolucionarna garda - izjavio je američki ministar finansija Stivena Mnučina.

Inače, zabeležen je porast oboljevanja od raka kod preživelih, što se povezuje sa toksičnim oblakom koji je nedeljama lebdeo nad južnim delom Menhetna.

Prve žrtve bili su vatrogasci i volonteri koji su raščišćavali ruševine kula bliznakinja, a na osnovu studije u jednom naučnom časopisu 2011. godine, upravo je kod tih osoba povećan rizik od oboljenja od karcinoma.

Zabeleženo je skoro 4.000 obolelih od raka, s time da su najčešći rak prostate, dojke ili kože.

SAD uvode sankcije teroristima

Sjedinjene Američke Države saopštile su, uoči obeležavanja 18. godišnjice napada 11. septembra, da uvode sankcije velikom broju grupa koje smatraju terorističkim i njihovim pristalicama, među kojim su palestinska grupa Hamas i iranska Revolucionarna garda.

TRAMP DONEO ODLUKU Srbija u potpunom šoku!

Mnučin je istakao da Trampov dopunjeni izvršni nalog za borbu protiv terorizma pojačava ovlašćenja SAD kada su meta sankcija finansije terorističkih grupa i njihovih lidera.

MUNJA UDARILA U PREDSEDNIKOV AVION! Svi planovi promenjeni! (FOTO)

Sankcije podrazumevaju da će imovina onih na koje se odnose u SAD biti blokirana, a američkim državljanima se zabranjuje poslovanje sa tim osobama.

BONUS VIDEO: Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi