Evropska unija
EPA/Oliver Hoslet
Evropska unija

EPA/Oliver Hoslet

Evropska unija, Foto: EPA/Oliver Hoslet

* Predsednik Francuske Emanuel Makron bori se za jednu novu Evropu koja ima obrise državne organizacije

* Na duže staze dovela do diferencijacije EU na dva dela

* Reč je o jednoj "staroj Evropi" koja oseća samopouzdanje i želi da ga afirmiše kroz vojsku, i drugoj, mladoj Evropi koja je u potpunosti oslonjena na SAD

Predsednik Francuske Emanuel Makron bori se za jednu novu Evropu koja ima obrise državne organizacije, a koja bi na duže staze dovela do diferencijacije EU na dva dela, na staru Evropu, koja je nosilac zapadnog sistema vrednosti i ima visoke finansijske potencijale i one druge, manje moćne Evrope, smatra vojni analitičar Aleksandar Radić.

Komentarišući izjavu francuskog predsednika da je NATO u stanju kliničke smrti, a EU pred ambisom, Radić ocenjuje da Makron želi da napravi novi okvir Evrope koja bi simbolički kroz vojsku dovela do konsolidacije jednog jakog državno-pravnog i ekonomskog poretka, ali, dodaje da NATO za sada ostaje glavni faktor povezivanja evropskih oružanih snaga, bez obzira na veliko razmimoilaženje unutar članica EU.

"Za razliku od Makronovog stava koji bi vodio brzoj formalizaciji stvaranja zajedničkih snaga treba obratiti pažnju da je slovenski deo Evrope, kao i tri baltičke države, mnogo više oslonjen na Amerikance", ističe Radić.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Tu se pokazuje slika dve Evrope, navodi on, i dodaje da je reč o jednoj "staroj Evropi" koja oseća samopouzdanje i želi da ga afirmiše ne samo simbolično, već i kroz jasne atribute kao što je vojska, i drugoj, mladoj Evropi koja je u potpunosti oslonjena na SAD.

Kada je reč o Srbiji i regionu u ovim geostrateškim idejama, Radić kaže da "mi ne možemo presudno da utičemo na odnose velikih sila".

"Mi imamo ozbiljne bezbednosne probleme ne samo oko Kosova i Metohije, nego i oko pitanja Srba u Bosni i Hercegovini na duži rok, a imamo i pitanje naše neutralnosti", objašnjava Radić.

Kako kaže, to su sve mesta gde ne možemo da čekamo razvoj odnosa između Amerikanaca i Evropljana i da očekujemo da velike sile razreše između sebe probleme, pa da onda vidimo kako će da se pozicioniraju prema nama.

"Srbija nastoji da pokaže NATO da je partnerska zemlja, a Makronova izjava simbolički se ne odnosi na nas. Njegov prostor građenja evropske vojske je okrenut zemljama koje čine evropsko jezgro", objašnjava Radić.

Radić kaže i da je naš glavni problem kako da uđemo u proces proširenja EU u okvirima kakvim je ona sada, a da Makronova ideja nije u srpskom interesu.

Samit G7, Emanuel Makron

Tanjug/AP

Samit G7, Emanuel Makron, Foto: Tanjug/AP

 

"Makronova ideja na duže staze dovedi do diferencijacije EU na dva dela, na staru Evropu, koja je nosilac zapadnog sistema vrednosti i ima visoke finansijske potencijale i one druge, manje moćne Evrope. To nije razvoj prilika koji bi išao u korist srpskom nacionalnom interesu", zakljucio je Radić.

"Makron želi EU koja nije jedna lepršava i fleksibilna organizacija već čvrsta Evropa. Jasno je da njegove kritičke opaske na račun NATO u pozadini imaju jasan stav - Evropa treba da se okrene svojoj odbrani, ali ipak nije to negacija NATO", rekao je Radić za Tanjug.

Kako kaže, nemačka kancelarka Angela Merkel do sada je bila velika podrška francuskom lideru, ali zbog odlaska u političku penziju, Makron je sada vodeći evropski lider koji se bori za jednu novu Evropu.

"I ranije su Evropljani naglašavali da stvaranje jače evropske vojne organizacije ne znači prekid postojanja NATO", kaže Radić koji ocenjuje da evropska vojska o kojoj sada govori Makron ne bi bila senka NATO-u, kao do sada, kada se evropskim snagama rukovodilo iz zgrade NATO.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Radić podseća da koncept borbenih grupa EU nije uspeo i da su njihove misije su ostale male.

Kaže da je suštinski problem ogroman dizbalans između SAD i nacionalnih vojski država članica EU, u okvirima NATO.

"Nema NATO svoje kapacitete, on ima nacionalne vojske. Nijedna nacionalna vojska Evrope ne može sama da krene u akciju i to predstavlja problem za Makrona", naglasio je Radić.

To je problem Evrope, kaže on,a i razlog za agresivane poteze SAD i predsednika Donalda Trampa.

"Tramp ima dobre procene oko toga šta SAD u vojnom smislu zaista znače i otuda kod Trampa nipodaštavanje prema evropskim vojnim kapacitetima", kaže Radić.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"