ISIS
Shutterstock
ISIS

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nemica Karla Džozefin S. (32) iz Oberhauzena s troje dece otišla je u Siriju i priključila se Islamskoj državi. Šestogodišnjeg sina Hamzu koji je kasnije poginuo dala je na obuku za dete-vojnika. Njoj danas počinje suđenje u Dizeldorfu. Hamzu je dala u ruke verskoj policiji koja je od njega trebalo da napravi vojnika, a poginuo je u raketnom napadu 2018. u Siriji.

Ovo je samo jedna od tačaka optužnice protiv ove žene koja je pre pet godina, protiv volje svog supruga koji se u tom trenutku nalazio na poslovnom putu, tajno spakovala stvari i s troje male dece otišla u Siriju kako bi se priključila borcima Islamske države.

ISIS

Shutterstock

ISIS na vrhuncu slave u Siriji i Iraku, Foto: Shutterstock

Državno tužilaštvo je smatra teroristkinjom ID. Činjenicu da je sa sobom povela i troje dece od tri, šest i sedam godina sud smatra otmicom, a u slučaju malog Hamze, otmicom sa smrtnim posledicama.

Lista optužbi je duga: Karla-Džozefin se priključila ženskoj borbenoj jedinici Katiba Nusaiba, čime je automatski postala terorista. Noseći ručne granate prekršila je i zakon o nošenju ratnog naoružanja. Svaka od tih žena je ručnu granatu u svakom trenutku nosila uz sebe kako bi mogla da je aktivira u slučaju hapšenja. Ostavljanje sina vojnim instruktorima tužilaštvo tretira kao ratni zločin. Svoju decu je prisilila da spavaju u objektima koji su se nalazili na dometu protivničke artiljerije. Decu je terala da zajedno s njom posmatraju pogubljenja ljudi. Preti joj do 15 godina zatvora.

ISIS

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Iz Sirije u zatvor

Njeni advokati odbijaju da daju izjave za javnost. Karla-Džozefin je jedna od prvih pripadnica ID koje je Ministarstvo spoljnih poslova pre nešto manje od godinu dana prebacilo iz Sirije u Nemačku. Nakon sletanja u Štutgart odmah je uhapšena po nalogu Državnog tužilaštva u Dizeldorfu. Nakon nekog vremena istragu je preuzelo Savezno državno tužilaštvo koje se uključuje kada se radi o krivičnim delima ugrožavanja ustavnog poretka Nemačke, između ostalog i zbog terorizma.

Nevesta Islamske države

U Siriji se još jednom udala za jednog ID borca koji je u međuvremenu poginuo. Ministarstvo spoljnih poslova poručuje kako je nakon pada ID u prvom planu bilo spasavanje dece, nemačkih državljana, koja su se nalazila po raznim zatvorima u severnoj Siriji, uglavnom pod kurdskom vlašću. Na prostoru Sirije se još nalazi oko 50 nemačkih državljana i nešto više državljanki, bivših pripadnika ID. Broj dece se procenjuje na 170.