VIRUS UBICA IZ KINE STIGAO U AMERIKU Muškarac u Vašingtonu zaražen

Muškarac iz Vašingtona zaražen je smrtonosnim koronavirusom koji se širi iz Kine, rekli su izvori iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

 

smrt, bolnica, lekar, doktori
bolnica, lekar, doktori, Foto: Shutterstock, ilustracija

Za sada nije poznat identitet pacijenta, kao i ni da li je putovao u Kinu. Takođe, nije navedeno da li je još neko bio izložen virusu u njegovoj blizini.

Smrtonosni kineski koronavirus od kog je obolelo više od 300 ljudi do sad je ubio šestoro osoba.

Prema zvaničnim podacima ovaj virus je u Americi prisutan od srede. Pored SAD, novootkriveni koronavirus koji se prvo pojavio u Vuhanu u Kini proširio se na još četiri zemlje Tajland, Japan i Južnu Koreju. 

Podsetimo, koronavirus prenosi se sa čoveka na čoveka. Širom sveta uvedene su stroge mere kontrole nakon što je u Kini registrovano više od 300 obolelih.

Ono što do sada znamo jeste da virus 2019-nCoV sadrži novi soj koronavirusa koji ranije bio prepoznat kod ljudi.

Prvi znakovi infekcije uključuju respiratorne simptome - temperaturu, kašalj, gubitak daha i otežano disanje i generalni osećaj malaksalosti.

Ljudima se preporučuje da izbegavaju nezaštićeni kontakt sa životinjama, temeljno kuvaju meso i jaja, ali i izbegavaju bliski kontakt sa onima koji su potencijalno oboleli od novog soja virusa.

U zavisnosti od toga koliko je virus zastupljen, kašalj, kijanje, pa čak i obično rukovanje mogu prouzrokovati izlaganje.

Virus se takođe može preneti dodirom nečega što je zaražena osoba dotakla, a zatim dodirivanjem usta, nosa ili očiju.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi