Medlin Olbrajt
EPA/Michael Reynolds


Blinken je u objavi na Tviteru napisao da je Madlen Olbrajt, državni sekretar SAD u vreme vladavine Bila Klintona, „hrabra žena“.

- Tokom njene diplomatske karijere kao ambasadora SAD u UN i prve žene na mestu državnog sekretara, njena istrajnost i efikasnost ostavili su SAD snažnijim i više cenjenim globalno - napisao je Blinken, dodajući da mu je Olbrajtova uzor, baš kao i mnogim američkim diplomatama.

​NJegov izbor uzora mnogi su ocenili čudnim, prenosi RT.

Mnogi korisnici Tvitera odgovorili su mu snimkom intervjua Medlin Olbrajt u kom ona navodi da je cena koja je plaćena smrću pola miliona iračke dece navodno zbog sankcija, „vredela“.

- Olbrajtova, vi i vaš prethodnik Pompeo ste dokaz da SAD bira psihopate da vode Stejt department - napisala je australijska novinarka Kejtlin DŽonston na Tviteru, nazivajući američki Stejt Department „sekretarijatom za rat“.

- Ponosan je što žena opravdava masovno ubistvo. Neoliberalni imperijalizam. To je kao sporo kuvanje jastoga. LJudi ga ne primete dok nije kasno - napisao je jedan korisnik Tvitera koji se predstavlja kao antifašista i podržavalac pokreta „Blek lajvs meter“.

​Drugi korisnici naveli su da je mogao da izabere nekog „ko nije ratni zločinac“, te da je „priznanjem Olbrajtovoj priznao i da je uvođenje sankcija zbog kojih pate deca ono što američki zvaničnici vide kao uzorno ponašanje“.

​Olbrajtova je tokom obavljanja jedne od najviših državnih funkcija u SAD bila predmet brojnih kritika. Pored intervjua o iračkoj deci, koji je ona kasnije demantovala tvrdeći da je novinar „uvukao u klopku“, bila je i jedan od glavnih vođa i zagovornika nezakonite agresije na tadašnju SR Jugoslaviju 1999. godine.

Bila je jedan od glavnih zagovornika strane vojne intervencije tokom rata u BiH.

Takođe, poznata je i po tome što je Srbe nazivala „odvratnima“.

Kritikovana je, između ostalog, i zbog toga što je sprečila mirovnjake UN da intervenišu tokom genocida u Ruandi.

Jedna od njenih novijih izjava koja je izazvala gnev bila je ona kada je rekla da „postoji posebno mesto u paklu za žene“ koje ne podržavaju tadašnjeg predsedničkog kandidata Hilari Klinton.

Komentari (1)

Crnogorac

28.03.2021 18:39

Pa-pa, srpski svete. Šćaste da se širite, a biće vi želja od Kragujevca do Beograda.