Nacionalna garda
Tanjug/AP
Nacionalna garda

Tanjug/AP

Nacionalna garda, Foto: Tanjug/AP

Prema trenutno dostupnim informacijama, vojnici su naoružani i imaju opremu za nemire i bajonete. Oko 700 članova 82. pripadnika SAD-a sada je smešteno u zajedničkoj vojnoj bazi Andrus u Merilendu i Fort Belvoar u Virdžiniji. Valja napomenuti da je baza Andrus mesto odakle poleće avion predsednika SAD i nalazi se samo nekoliko minuta od Bele kuće, neposredno izvan granice prestonice.

Ujedno, mediji pišu da je 1.400 vojnika spremno da bude mobilisano u roku od sat vremena, što su navela dva neimenovana zvaničnika Ministarstva odbrane SAD.

Nije jasno da li je ovo svojevrsno zveckanje oružjem od strane američkog predsednika Donalda Trampa koji se koliko juče pozivao na zakon i red dok su suzavac i gumeni meci leteli po demonstrantima ispred Bele kuće ne bi li stao ispred obližnje Crkve svetog Džona radi prilike za fotografisanjem. Istovremeno postoji mogućnost da će vojne trupe zaista patrolirati ulicama Vašingtona.

Nacionalna garda

Tanjug/AP

Nacionalna garda, Foto: Tanjug/AP

Inače, u SAD predsednik je nadležan da prilično slobodno slobodno šalje vojsku u glavni grad, bez pozivanja na zakone ili traženja dozvole, kao što je to slučaj sa državom.

Kako je na Tviteru naveo Džejms Laporta, novinar "Asošijeted presa", činjenica da su vojnici pod teškim naoružanjem nije toliko neobično, ali bi ta činjenica mogla dodarno da rasplamsa postojeće tenzije.

Prema izveštajima medija, helikopteri američke vojske sinoć su zaglušili Distrikt na nivou krovova prikazujući jasno "pokazivanje sile" koji je rasterao demonstrante. To se odigralo nedugo nakon što su mirni demonstranti nasilno rasterani suzavcem i gumenim mecima ispred Bele kuće.

"Njujork tajms" podseća da je glavni grad države pod nadležnosti u kojoj se vojska može rasporediti bez potrebe za odobrenjem od guvernera. Tako je američki predsednik Tramp, izjavljujući da je "uništavanje mirnog života i prolivanje krvi protiv čovečnosti i Boga", naredio vojsci da razmešta aktivni bataljon vojne policije za Vašington.

Podsećanja radi, u Americi su buknuli nemiri nakon što je policajac Derek Šovin prilikom privođenja usmrtio nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda tako što mu je, kako se navodi u krivičnoj prijavi, osam minuta i 46 sekundi (8:46) držao prislonjeno koleno na vratu. Šovin je optužen za ubistvo trećeg stepena.