Velika Britanija
Wikimedia
Velika Britanija, Foto: Wikimedia

Ona je tim povodom poručila da će eventualni novi lider morati da produži rok za izlazak Britanije iz Evropske unije, a možda i da obustavi ceo proces Bregzita.

Tereza Mej, Foto: EPA/Dai Kurokawa

 

U Konzervativnoj stranci, Terezi Mej bi lako moglo biti izglasano nepoverenje tokom večerašnje sednice jer torijevci nisu zadovoljni sporazumom o izlasku iz EU, pošto smatraju da previše ide naruku Briselu.

Za ostanak na dužnosti Mejovoj treba većina poslanika plus jedan glas (158).

Ako konzervativni poslanici izglasaju nepoverenje u rukovodstvo Tereze Mej, ona će napustiti čelo vladajuće Konzervativne partije i funkciju premijerke, a na njen položaj mogao bi doći neko od još većih zagovornika "Bregzita". Uticajni list "Gradijan", izdvojio je nekoliko imena koji bi mogli da dođu na "vruću stolicu". Mejove.

 

Prvi na tom spisku je bivši ministar za Bregzit Domink Rab, koji je podneo ostavku upravo zbog predloga sporazuma o Bregzitu koji je Tereza Mej predstavila krajem novambra. Kako navodi "Gardijan ", on bi za veliki broj evroskepitika bio prvi izbor, a njegov kredibilitet verovatno je i veći od kredibiliteta njegovog prethodnika Dejvida Dejvisa jer je više učestvovao u pregovorima sa Briselom i bio tu praktično do kraja.

Boris Džonson se uvek pominje kao naslednik Tereze Mej. Zvanično njegovi saveznici se drže stava da je politika ta koju treba menjati, a ne premijer. Međutim, on će sigurno biti jedan od kandidata, tvrdi “Gardijan” i dodaje da bi to moglo da izazove raskol u partiji, podsećajući da je deo proevropskih poslanika već sugerisao da bi mogli da napuste stranku ako se to dogodi.

Majkl Gov ima posvećenu bazu pratilaca među poslanicima koji zagovaraju Bregzit. Iako je i dalje u kabinetu premijerke, mnogi saveznici i pomoćnici su ga savetovali da da ostavku. Ali, odlučio je da ostane i da pokuša da lobira promenu iznutra.

 

Amber Rad je povratnik u kabinet Tereze Mej i favorit je onih koji su za ostanak i takozvani "meki Bregzit". Ona će najverovatnije biti kandidat za opciju "stop Boris" (Boris Džonson)i to bi moglo da joj ide u korist.

 

Džeremi Hant je zainteresovan za mesto premijera i mogao bi da bude siguran izbor za torijevce kao iskusan ministar. Iako je prvo podržavao opciju za ostanak u EU, postao je istaknuti Brezgitaš.

Sadžid Džavid je još jedan ambiciozni ministar iz kabineta, koji je postao prvi britanski sekretar unutrašnjih poslova koji pripada etničkoj manjini.

 

Peni Mordont, sekretar za međunarodni razvoj u aktelnoj vladi, verovatno je bila najbliže podnošenju ostavke, ali to nije uradila. Ona je ambiciozni Bregzitaš čije je ime Džejkob Ri-Mog pomenuo kao jednog od svojih favorita za naslenicu Tereze Mej.

 

Ona je 2016. godine, kao ministarka odbrane, izjavila da bi Britanija bila manje bezbedna ako se Turskoj, Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji dozvoli da uđu u EU. Ministarka je tada navela da mnoge od tih zemalja imaju visoku stopu kriminaliteta, probleme sa bandama i terorističkim ćelijama, kao i visok nivo siromaštva.

Komentari (3)

maks

12.12.2018 21:30

..raspali se na 158 delova ...plus ...i nikada ne sastavili

maks

12.12.2018 21:30

..raspali se na 158 delova ...plus ...i nikada ne sastavili

Bane

13.12.2018 08:58

Grdna li skota, kako samo Engleskinja može da bude.