Američki vojnici
Profimedia
Američki vojnici

Profimedia

Američki vojnici, Foto: Profimedia

Privatna geopolitička-obaveštajna agencija Stratfor objavila je prognoze u svom "Decenijskom predviđanju", u kojem su projektovali narednih 10 godina globalnih političkih i ekonosmkihdešavanja.

Dok međunarodni analitičari često pokušavaju da predvide glavne događaje tokom godine, "Stratfor" veruje da su identifikovali glavne trendove u narednoj dekadi. Na mnoge načine, Stratfor misli da će svet za 10 godina biti mnogo opasnije mesto, u kojem će moć SAD da oslabi, a druge istaknute države suočiće se sa haosom i padom.

RUSIJA ĆE PROPASTI

Sankcije, pad cene nafte, kao i rublje, porast vojnih trrškova, i povećanje unutrašnjih nesuglasica oslabiće centralnu vladu Rusije. Zvanično neće biti podeljena u više zemalja, ali snaga Moskve će oslabiti do te mere da će Rusija postati skup poluautonomnih regija, koje se neće slagati jedne s drugima. Stručnjaci ističu da je "malo verovatno da će Ruska Federacija opstati u sadašnjem obliku".

PROČITAJTE JOŠ:

SAD ĆE MORATI DA KORISTI VOJSKU KAKO BI OBEZBEDILA NUKLEARNO ORUŽJE

Ruska infrastruktura nuklearnog oružja prostiraće se na velikom geografskom području. Ako dođe do političke dezintegracije, kao što Stratfor predviđa, to bi značilo da bi oružje, sistemi isporuke i fizioni materijali bili izloženi i nebranjeni, i postali bi najopasniji svetski vakum. Transparentnost zaliha nuklearnog oružja Rusije biće “najveća kriza u narednoj deceniji”, prema Strafordu. SAD će morati da smisle šta će da urade povodom toga, čak iako to bude značilo slanje kopnenih trupa da obezbede oružje, materijal i rakete.

– Vašington je jedina adresa za rešavanje ovog problema, ali čak ni on neće biti sposoban da vojno iskontroliše tako veliki broj tačaka i garantuje da nijedna raketa u tom procesu neće bit ispaljena – navodi se u prognozama.

Angela Merkel

EPA/Sascha Steinbach

Angela Merkel, Foto: EPA/Sascha Steinbach

NEMAČKA ĆE BITI U PROBLEMIMA

Nemačka ima izvozno-zavisnu ekonomiju, koja je uspešna zahvaljujući otvorenom sistemu trgovine na evropskom kontinentu i zajedničkoj valuti evru. Iako je to često prednost, može da znači i da će upravo Nemačka osetiti najjače posledice i gubitke ukoliko dođe do kolapsa evra. Domaća potrošnja ne može da nadomesti probleme koje sa sobom nosi ekonomija orijentisana ka izvozu, ali ni one koji će proizaći iz projektovanog opadanja populacije. Nemačka će u sledećoj dekadi osetiti ozbiljna nazadovanja u ekonomiji – zaključak je Stratfora.

POLJSKA POSTAJE JEDAN OD EVROPSKIH LIDERA

U nemačkom komšiluku stvari neće biti tako loše. U središtu ekonomskog rasta i rasta politikog uticaja biće Poljska – kaže izveštaj. Populacija Poljske neće biti u opadanju kao što je to slučaj sa dominantnim evropskim ekonomijama. Činjenica da je u pitanju zemlja koja je najveća i najprosperitetnija zapadno od Rusije staviće Poljsku u poziciju regionalnog lidera, koju zemlja može da iskoristi za dostizanje velikog političkog i ekonomskog prestiža.

Evropa

Profimedia

Evropa, Foto: Profimedia

POSTOJAĆE 4 EVROPE

Ne tako davno, Evropska unija izgledala je kao nezadrživa istorijska sila, sa suspendovanim ekonomskim i političkim barijerama između članica i regionalizmom i nacionalizmom gotovo nestalim sa kontinenta. Ipak, u sledećih 10 godina, to bi mogla biti daleka prošlost. U budućnosti će se, bar prema prognozama Stratfora, izdvojiti četiri različite Evrope: Zapadna Evropa, Istočna Evropa, Skandinavija i Britanska ostrva. I dalje će jedni drugima biti komšije, ali više neće biti tako bliski kao što su bili.

– Evropska unija će pod određenim okolnostima preživeti, ali evropska ekonomija, politika i vojni odnosi će biti rukovođeni uglavnom bilateralnim ili ograničenim multilateralnim relacijama među članicama. Ovi odnosi će biti malog obima i neobavezujući. Neke države brinuće se o preostalim članicama modifikovane Evropske unije, ali ovaj entitet više neće definisati Evropu – smatraju analitičari Stratfora.

Erdogan

AP

Erdogan, Foto: AP

TURSKA I SAD POSTAJU BLISKI SAVEZNICI IZ NEOČEKIVANIH RAZLOGA

Nekoliko arapskih zemalja već je u “slobodnom padu” i dekada pred nama ne obećava da će haos uskoro biti okončan. Najveću korist od svega imaće Turska, jaka i relativno stabilna država čije se granice protežu od Crnog mora do Sirije i Iraka. Turska će nerado morati da interveniše u konfliktima na svojim granicama, ali će to ujedno biti i neminovno. Snaga i samopouzdanje Ankare neće se baš dopasti njenim susedima, a savezništvo sa SAD će biti neophodno.

Ipak, Turska će verovatno tražiti nešto u zamenu: liniju odbrane prema pojedinim moćnim i agresivnim zemljama sa druge strane Crnog mora koje imaju vojne baze u susednoj Jermeniji.Turska će od SAD-a svakako tražiti pomoć u držanju Moskve izvan njenog “dvorišta”. Turska će i dalje očekivati mešanje SAD-a iz političkih i vojnih razloga. SAD će se na to obavezati, ali postoji i cena: pomoć u zaustavljanju Rusije. SAD neće od Turske očekivati da preuzme ratnu ulogu niti sama to želi da radi. Ono što će svakako očekivati jeste odrđeni stepen saradnje u operacijama u oblasti Crnog mora – navodi Stratfor.

Si Đinping

Profimedia

Si Đinping, Foto: Profimedia

VELIKI PROBLEMI ZA KINU

Kinu će u narednoj dekadi verovatno očekivati veliki ekonomski problemi izazvani usporavanjem ekonomskog rasta, što će dovesti i do široko rasprostranjenog nezadovoljstva prema vladajućoj Komunističkoj partiji. Ipak, partija se neće liberalizovati, što znači da je jedino stredstvo za kontrolu dešavanja – unutrašnja opresija.

Peking će se suočiti sa još jednim, možda još većim problemom: rast Kine nije geografski ravnomerno raspoređen. Oblasti i gradovi bogati ugljem jesu napredni, ali unutrašnjost ima slabiji pristup međunarodnom tržištu, pa je samim tim u velikom komparativnom zaostatku. Taj problem će nastaviti da se pogoršava sa daljom urbanizacijom Kine.

– Očekivanja da će unutrašnjost rapidno rasti kao i napredne oblasti biće demantovana – kaže Stratfor. Jaz između unutrašnjosti i bogatih oblasti bile su stalni generator političkog haosa u Kini kroz istoriju, a to je scenario koji je moguć i u narednoj dekadi. Politički interesi razvijene obale suočiće se sa politikom Pekinga da bogatstvo iz prosperitetnih krajeva rasporedi u manje razvijenu unutrašnjost.

JAPAN KAO RASTUĆA AZIJSKA MORNARIČKA SILA

Japan ima pomorsku tradiciju dugu vekovima, što je i razumljivo jer je ova ostrvska zemlja zavisna od različitih vrsta uvoza. Kina gradi veliku mornaricu i verovatno je da će postajati sve agresivnija u kontroli pomorskih puteva u morima istočne i južne Kine, ali i Indijskog okeana od kojeg Japan zavisi. Japan neće imati izbora nego da pojača svoju mornaričku moć i takmiči se sa Kinom ukoliko želi da zaštiti svoje rute za snabdevanje. Uz slabljenje američke moći, Japan će biti prepušten sam sebi.

– Trenutno Japan zavidi od SAD-a koje garantuju pristup. No, kako SAD postaju sve opreznije u međunarodnim odnosima, pa i ulaganjima, a pritom nisu zavisne od uvoza, njihova pouzdanost, kao partnera Japana, biće dovedena u pitanje. To će rezultirati jačanjem japanske mornarice u godinama koje dolaze.

Japan, zastava

Profimedia

Japan, zastava, Foto: Profimedia

OSTRVA JUŽNOG KINESKOG MORA NEĆE ZAPOČETI RAT, ALI…

Regionalni moćnici odlučiće da sporovi između ostrva u Južnom kineskom moru nisu vredni vojne eskalacije, ali će svakako postojati nestabilnost snaga u regionu. Borba oko malih ostrva koja proizvode jeftinu i neprofitabilnu energiju neće biti primaran problem u regionu. Problem će nastati mešanjem tri stara igrača. Rusija, koja ubrzano gubi moć da zaštiti svoje pomorske interese i Kina i Japan, koji žele da interesno ovladaju oblašću.

Opasna igra moći tako će se vratiti u Istočnu Aziju, čak i ako ne dođe do oružanih konflikata u Južnom i Istočnom kineskom moru.

DOBIĆEMO 16 MALIH NASLEDNIKA KINE

Kineska ekonomija će značajno usporiti, a proizvodni kapaciteti će takođe oslabiti. Za neke zemlje, to će biti dobra vest. Poslovi koji se sada pretežno obavljaju u Kini, polako će se seliti u 16 zemalja koje zajedno imali više od 1,15 milijardi stanovnika. Opasna igra moći tako će se vratiti u Istočnu Aziju, čak i ako ne dođe do oružanih konflikata u Južnom i Istočnom kineskom moru.

Meksiko, Nikaragva, Dominikanska Republika, Peru, Etiopija, Uganda, Kenija, Tanzanija, Bangladeš, Mjanmar, Šrilanka, Laos, Vijetnam, Kambodža, Filipini i Indonezija moći će da postanu nova “fabrika sveta” umesto Kine.

Komentari (8)

da

05.12.2018 17:40

svi ce propasti samo ameri kao i do sada ce preziveti. interesantno

sinisa

05.12.2018 19:08

Ovo su PUSTE AMERICKE ZELJE,NAŽALOST,,....

eureka

05.12.2018 19:35

jes,sto se babi snilo....

goga55

06.12.2018 05:19

Sto je babi milo to i snilo,da kako da ne,svi ca da propadnu jedino Amerika ce opstati,mislim da ce biti obrnuto!!!

тута

06.12.2018 07:01

Није него кад сам се пробудио ноге у лавору

БиБ

06.12.2018 08:05

A što se nebi SAD raspale i da na vlasti dođu Indijanci da povrate ono što je njihovo od vajkada bilo a da Rusi štite nuklearna postrojenja u SAD-u da ih nedaj bože poljaci ne upotrebe protiv Indijanaca.Eto i ovo može da se desi!!!!

vlajko

06.12.2018 08:44

E onda dodje uragan Bus i unisti Ameriku.Sta ce onda biti?Ma daaaj bre gledajmo svoje jade,puni ih smo.

Petar

06.12.2018 08:57

Baba Vanga