Vladimir Putin
EPA
Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

Rusija je rasporedila hipersonične projektile s nuklearnim kapacitetom, objavilo je u petak rusko ministarstvo obrane, što je potez koji prema predsedniku Vladimiru Putinu stavlja njegovu zemlju na prvo mesto po pitanju nuklearnog oružja.

Ministar obrane Sergej Šojgu obavestio je Putina da su projektili raspoređeni, navodi se u saopštenju ministarstva, u kojemu se ne govori ništa o tome u kojim se regijama novi projektili nalaze.

Sergej Šojgu

Printscreen/Youtube

Sergej Šojgu, Foto: Printscreen/Youtube

Novi raketni sustav Avangard ima hipersonični motor koji pokreće interkontinentalni balistički projektil te je jedno od oružja nove generacija za koja je Putin rekao da su ispred svog vremena. Ruski predsednik tvrdi da nova generacija ruskog nuklearnog oružja može pogoditi gotovo bilo koju tačku na svetu i izbeći američki protivraketni štit.

"Danas imamo jedinstvenu situaciju u nedavnoj istoriji. Oni (druge zemlje) nas pokušavaju sustići. Niti jedna zemlja ne poseduje hipersonična oružja, pa čak ni hipersonične projektile kratkog dometa", rekao je Putin.

S druge strane, Pentagon je poručio u saopštenju da "neće ocenjivati ruske tvrdnje" o mogućnostima Avangarda.

SAD razvija hipersonična oružja od početka 21. veka, prema izveštaju Istraživačke službe Kongresa objavljenom u srpnju.

Zbog kontrolne površine na motoru hipersonični projektil može se nepredvidljivo kretati i oštro manevrisati prema meti.

Takođe hipersonični projektili lete niže od uobičajenih balističkih projektila, čija je putanja gibanja parabola. Istraživači navode kako će radar puno teže zamijetiti hipersonični projektil.