Suhoj Su-35
printscren youtube
Suhoj Su-35

printscren youtube

Suhoj Su-35, Foto: printscren youtube

Ratni avion Su-24 ruskih vazduhoplovnih snaga (VKS) u četvrtak je izbegao najmanje dve protivavionske rakete, istovremeno pružajući snagama Sirijske arapske vojske (SAA) u južnom Idlibu blisku vazdušnu podršku.

Proopozicioni kanal Halab Todej objavio je video snimak na kojem se vidi kako ruski ratni avion izmiče jednoj od dve rakete manevrisanjem i puštanjem raketa mamaca.

Sirijski aktivisti su tvrdili da je projektil prenosni sistem vazdušne odbrane (MANPAD) lansiran sa turske osmatračnice u gradu Kaminas u južnom Idlibu. Ove tvrdnje još nisu verifikovane.

Nekoliko sirijskih i ruskih vazdušnih napada ciljalo je tursku "osmatračnicu" u Kaminasu i tom prilikom dva turska vojnika su poginula, a nekoliko povređeno. Incident se dogodio tokom napada pod vođstvom Turske na položaje Sirijske arapske armije (SAA) u južnom Idlibu.

Ruski ratni avioni Su-24 pružali su vojsci blisku vazdušnu podršku, omogućavajući joj da uzvrati napad u roku od nekoliko sati. Ruske vazduhoplovne snage uništile su dvanaest neprijateljskih vozila.

Ranije ovog meseca, dva helikoptera Sirijskih arapskih ratnih snaga (SiAAF) oborena su iznad Idliba. Dok su sirijski militanti preuzeli odgovornost za oba incidenta, neki posmatrači veruju da je helikoptere ciljala turska vojska.