Prostitutka, seks, prostitucija, makro
Shutterstock, ilustracija
Prostitutka, seks, prostitucija, makro

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Smatrate li da prostitutkama država treba da pomogne?

 

 Sada u nekim delovima Nemačke posao u crvenim četvrtima ide dalje.

Predsednica Nemačkog saveza radnica u seksualnim uslužnim delatnostima Stefani Kle (Stephanie Klee) je još uvek jako ljuta. I to na političare koji su ovoj branši tokom korona krize zabranili rad.

- Politika se ružno ponela prema nama. Šta se događa s prostitutkama, to ne zanima nikog. Pritom nismo ništa manje važni nego recimo frizeri - kaže ova odlučna 58-godišnjakinja u razgovoru za "Deutsche Welle".

Ugrožena socijalna egzistencija

Posebno su bile pogođene prostitutke iz istočne Evrope.

- Mnoge nisu znale kako će napuniti frižider sledeći dan, većina njih je bez finansijske ušteđevine, mnoge su ovde plaćale porez a za vreme lockdowna su otišle kućama pa nisu primale socijalnu pomoć - kaže Kle.

Sada je upravni sud ukinuo zabranu seksualnih uslužnih delatnosti u najmnogoljudnijoj nemačkoj saveznoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji. I u mnogim drugim nemačkim saveznim pokrajinama bordeli smeju ponovno da otvore vrata.

Za mnoge je ukidanje zabrane došlo prekasno. Mnogi bordeli, među njima i "Paša" u Kelnu, koji je slovio kao najveća ustanova takve vrste u Evropi, su zatvorili vrata.

Korona iziskuje kreativnost

Više od pitanja kako trenutno funkcioniše rad u ovoj branši, Stefani Kle i njene kolegice zanima kako bi to moglo da izgleda u budućnosti s koronavirusom, maskama, pravilom razmaka...

- Već će nam nešto pasti na pamet, bićemo kreativni. Možda se vratimo metodama koje smo zaboravili ili potisnuli - kaže uz smešak Kle ne precizirajući na šta konkretno misli.

Da će prostitucija opstati i da je ovu branšu nemoguće ukinuti, kako to traže neke humanitarne organizacije, smatra i Ane Rozenbah (Anne Rossenbach) iz socijalne službe kelnskog Caritasa.

Grad na Rajni se može pohvaliti naprednim projektima kada je u pitanju zbrinjavanje prostitutki i stvaranje boljih uslova za njihov rad. Za one koje žele da napuste „najstarije zanimanje na svetu", grad nudi nekoliko programa.

Ciljani programi za početak novog života

- Mi ne smemo one koje žele da odstupe iz svog dosadašnjeg posla odmah strpati u neki socijalni program. Tu su razne sudbine, neke od njih su prekinule studije ili školovanje pre nekoliko godina i mi moramo da gledamo kako da iskoristimo ta iskustva - kaže Rozenbah.

Ona je 1999. radila na novom zakonu koji je legalizirao i regulirao prostituciju u Nemačkoj, zakon koji je poboljšao situaciju žena na terenu.

Danas se organizacije za zaštitu prostitutki bore s drugim problemima. Mnoge žene i devojke dolaze iz novih EU zemalja poput Rumunije i Bugarske.

- Mi moramo da se borimo protiv siromaštva u tim zemljama. A ovde u Nemačkoj zdravstvenim centrima moramo da pomognemo kako ne bi bili samo uspešni u borbi protiv širenja koronavirusa nego i u zaštiti prostitutki - zaključuje Rozenbah.

Pročitajte: