Hajnc Kristijan Štrahe
screenshoot/Der Spiegel
Hajnc Kristijan Štrahe

screenshoot/Der Spiegel

Hajnc Kristijan Štrahe, Foto: screenshoot/Der Spiegel

Sada su se u austrijskim medijima pojavili novi detalji o ovom slučaju, a jedan list tvrdi da je otkrio identitet devojke sa snimka, koja se predstavljala kao rođaka ruskog oligarha. 

Aleksandar Vučić i Sebastijan Kurc

Tanjug/AP/5.11.2018

 

Štrahe je podneo ostavku kako bi sprečio raspad koalicione vlade koju su činile konzervativna Narodna stranka doskorašnjeg kancelara Sebastijana Kurca i Štraheova Slobodarska stranka (FPO).

Žena iz videa bila je plaćena od 6.000 do 7.000 evra dnevno?

Danas je visokotiražni austrijski tabloid "Kronen Zeitung" - o kojem je Štrahe takođe govorio u pomenutom videu izlažući plan kako bi Rusi mogli preuzeti kontrolu nad njim - objavio nove podatke o celoj aferi. Prema njihovim informacijama, neimenovano nemačko udruženje je video kupilo za 600.000 evra od osoba koje su ga snimile. Platili su video u Krugerand zlatnim novčićima, tvrdi austrijski tabloid.

Prema Kroneu, četiri osobe su bile odgovorne za nastanak videa. To su advokat iz Beča, jedan detektiv i dva stručnjaka za bezbednost. Navodno ih je motivisala lična osveta i averzija prema politici Štraheove stranke.

Tvrde i da je telohranitelj bečkog advokata bio upoznat s detaljima Štraheovog privatnog života. Krone donosi i nove informacije o ulozi devojke koja je na snimku glumila rođaku ruskog oligarha, navodno zainteresovanu za ulaganje u Austriju i finansiranje kampanje Slobodarske stranke. Krone javlja da je u pitanju studentkinja agrikulture bosanskog porekla koja govori više stranih jezika, a da je za svoj performans u tom videu bila plaćena od 6.000 do 7.000 evra po danu.

Ipak, niko drugi nije potvrdio ove informacije koje donosi Krone. Zastupnik pomenutog bečkog advokata iz ove priče nije hteo da komentariše ove navode. Kancelarija bečkog tužioca otvorio je istragu, ali nije potvrdio koje su mete istrage.