PROPAO IM POSAO! Mislili su da su ih slomili, ali sada su im "otpisani" pobegli sa MILIONIMA DOLARA!

Američki vojni i obavještajni zvaničnici pribojavaju se da su hiljade boraca tzv. Islamske države (ISIL) iz Sirije prebjegli u Irak u posljednjih nekoliko mjeseci i sa sobom odnijele stotine miliona dolara u kešu.

ISIS
ISIS, Foto: profimedija

Kako javlja CNN, procjenjuje se da je oko hiljadu terorista prešlo granicu i sakrilo se u nepristupačnim dijelovima Iraka. Oni su sa sobom odnijeli i velike količine novca. To je ovoj medijskoj kući reklo nekoliko visokih američkih vojnih zvaničnika.

CNN prenosi i da se u posljednjem uporištu ISIL, jednom selu uz granicu s Irakom, na jugoistoku Sirije, nalaze i visoki operativci Al-Kaide iz Iraka, prenosi Avaz.

Prpadnici ISIS
Prpadnici ISIS, Foto: Profimedia

Prema procjenama SAD i Ujedinjenih naroda, u Iraku je preostalo još oko 14.000, dok u Siriji djeluje između 15. i 17.000 pripadnika Islamske države.

To znači da poraz ove terorističke tvorevine još nije izvjestan, s obzirom na, ne samo na brojnost njenih pripadnika već i razgranatu mrežu podrške.

- Oni imaju brojne izvore finansiranja koji još nisu prekinuti te veliki broj jataka na Bliskom istoku, a i šire. Rat protiv njih daleko je od kraja - tvrde sagovornici CNN.

CNN da sve veći problem u regionu predstavlja miješanje Irana u unutrašnje poslove u Iraku.

Navodi se i da je general Kasim Sulejmani, jedan od komandanata Iranske revolucionarne garde, pripadnika Kuds trupa, najmanje 20 puta boravio u Iraku prošle godine. Citirani su i izvještaji o tome da je maltretirao lokalno stanovništvo i lidere, zahtijevajući od njih lojalnost prema Iranu.

– Američke vlasti, međutim, nisu od Iraka tražili da se Sulejmani uhapsi, pa ni da mu se zabrani ulazak u Irak – ističe CNN.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi