Milo Đukanović
Tanjug
Milo Đukanović

Tanjug

Milo Đukanović, Foto: Tanjug

U drugom krugu lokalnih izbora u Francuskoj jedan od kandidata za gradonačelnika mesta Pamije na jugu Francuske jeste i čovek koji je na toj funkciji poslednjih 50 godina: zove se Andre Trigano, ima 95 godina, posle prvih rezultata ima više glasova od protivkandidata, a na kraju novog mandata (ako ga osvoji i ostane živ) imaće 101 godinu!

Trigano je rođen u Parizu 1925. u porodici jevrejskih imigranata iz Alžira. Tokom Drugog svetskog rata pobegli su u planinski region oblasti Arjež na jugu Francuske, a mladi Andre priključio se Pokretu otpora: falsifikovao je dokumenta kako bi pomogao pripadnicima savezničkih snaga, uglavnom oborenim pilotima, da pobegnu u Španiju. Posle rata ostao je na jugu i nastavio porodični biznis proizvodnje šatora, čime su se otac i stariji brat bavili pre rata. Posao je dobro išao, kao zaljubljenik u automobile Andre je skupio kolekciju od 120 oldtajmera - stare modele „sitroena“, „kadilaka“, „rols-rojsa“, čak i jedan legendarni „ekskalibur“. Ali Trigano je sve više počeo da se zanima za politiku i svoj ćošak Pirineja pretvorio u ličnu političku binu.

Preporučujemo i:

On je, navodi Bi-Bi-Si, 25 godina bio gradonačelnik Pamijea, najvećeg grada Arježa, koji broji 16.000 stanovnika. Prethodno je 24 godine bio gradonačelnik gradića Mazer, a istovremeno je jedno vreme bio i poslanik u nacionalnom parlamentu u Parizu.

Andre kaže da narod ima poverenja u njega jer je već bogat, tako da nema potrebe da koristi političke funkcije za sopstveno bogaćenje, a u ovim godinama ponovo se kandidovao za gradonačelnika jer, kako kaže, ima mnogo nedovršenog posla, uključujući renoviranje centra Pamijea.

- Svake noći legnem u krevet i ujutro se probudim sa desetak novih ideja za moj grad. Učestvovao sam na 20 izbora, od lokalnih i regionalnih do parlamentarnih i izgubio sam samo jednom. Ko hoće moj posao, moraće da se izbori za njega. Ne pada mi na pamet da se izvinjavam što nisam mrtav - kaže vremešni gradonačelnik

Pročitajte još: