Kongres, Vašington
Printscreen
Kongres, Vašington

Printscreen

Kongres, Vašington, Foto: Printscreen

Demokrate američkog Kongresa predstaviće danas predlog zakona predsednika Džoa Bajdena o imigraciji koji bi osigurao put do američkog državljanstva za oko 11 miliona migranata koji u zemlji borave ilegalno.

No, očekuje se da će predlog zakona dugo čekati na usvajanje, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Uz sveobuhvatne mere legalizacije, Bajdenov predlog zakona doneo bi i manje promene, uključujući ukidanje zahteva za obaveznim uslovima o znanju engleskog jezika za osobe iznad 50 godina koje imaju stalni boravak.

Predlog zakona bi uveliko povećao imigraciju na porodičnoj kao i radnoj osnovi te da bi omogućio da se neki ranije deportovani imigranti prijave za povrtak iz humanitarnih razloga.

Predlog napisan na nekoliko stotina stranica još uvek nije dobio javnu podršku republikanaca.

Demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu, ali Senat je podeljen na 50-50 sa potpredsednicom Kamalom Heris koja deluje kao odlučujući glas.

Očekuje se da će predlog biti predstavljen Senatu sledece sedmice, no ključni republikanski senatori već su izrazili protivljenje glavnim odredbama zakona.

Pored ovog, demokrate zagovaraju nekoliko manjih zakona o imigraciji, ukljucujuci meru koja bi ponudila put do državljanstva takozvanim "Drimerima" odnosno imigrantima koji su u SAD došli kao deca.

Bonus:

Pročitajte još: