OGLASIO SE RUSKI VIRUSOLOG KOJI JE PREDVIDEO PANDEMIJU Njegove reču su nam najveća nada: "Smatram da će vakcina biti spremna do..."

Osobe koje su prebolele infekciju izazvanu virusom korona stiču imunitet, ali samo pomoću eksperimenta pružiće nam se mogućnost da odredimo njegovu stabilnost

Mihail Ščelkanov
Mihail Ščelkanov, Foto: Printscreen

Osobe koje su preležale virus korona verovatno će biti imune na njega nekoliko godina, izjavio je rukovodilac laboratorije za ekologiju mikroorganizama Škole biomedicine Dalekoistočnog federalnog univerziteta, profesor Mihail Ščelkanov.

On je takođe istakao da za sada testiranja vakcine protiv virusa korona uspešno napreduju, kao i da će verovatno vakcina uskoro biti u Rusiji.

- Smatram da će do leta vakcina već biti u Rusiji. I dalje se nadam da ona neće biti potrebna za široku primenu. Najbolji scenario je da će vakcina ostati kao jedna od rezervnih opcija. Prelazni scenario podrazumeva da će vakcinu davati ljudima iz rizičnih grupa - starijima, onima sa dijabetesom, prekomernom težinom, kardiovaskularnim bolestima. To su standardne rizične grupe za akutnu respiratornu virusnu infekciju - rekao je on.

Prema rečima virusologa, u najgorem slučaju vakcina će morati da bude uključena u sastav sezonskih vakcina protiv gripa.

- Međutim, ne mislim da će doći do toga, i dalje se nadam najboljem - istakao je on.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog virusa korona za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim virusom zabeleženi su krajem 2019. godine u Kini.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi