Migranti
Uprava carina
Migranti

Uprava carina

Migranti, Foto: Uprava carina

Pod naslovom "Migranti ubili, ispekli i pojeli četiri psa" dnevni je list “Libero” objavio vest i video-zapis izvesne "gospođe Rozi" iz Lampeduze.

Pročitajte još:

On tvrdi da su migranti muslimani "ukrali i ispekli na raznju ne samo četiri njena psa vec i koze, kokoške i druge domaće životinje a ostavili su samo svinje".

Vest su preneli i drugi mediji, a video-zapis je postao viralan na društvenim mrežama.

Psi

Youtube/Printscreen

Psi, Foto: Youtube/Printscreen

Sve je, međutim, laž, utvrdili su stučnjaci onlajn novine "Open", koja se bavi upravo demontiranjem lažnih vesti. U ovom slucaju u ispitivanje i demontiranje lažne vesti bili su uključeni i antropolozi i forenzičari, a nakon otkrića da je čitava priča lažna biće posla i za karabinjere, veterinarsku inspekciju kao i za udruženje za zaštitu životinja.

Ispitivanjem je utvrđeno da je “gospođa Rozi” još 2018. godine objavila sličnu vest kada je takođe utvrđeno da je lažna, u međuvremenu je postala i blogerka, redovno objavljuje slične sadržaje na neofašističkim sajtovima, a njen Tviter nalog je više puta blokiran upravo zbog lažnih i neproverenih vesti.

Svinje

AP

Foto: AP

- Ovo je opasno manipulisanje situacijom, baca ljagu na Lampeduzu i sve njene građane, a služi jedino da širi mržnju prema migrantima. Krajnje je vreme da država usvoji mere da se oni koji proizvode i sire lažne vesti primerno kazne - izjavio je gradonacelnik Lampeduze Toto Martelo.

"Sinjora Rozi" u svom videu tvrdi da migranti nisu dirali svinje koje ona uzgaja, što je izazvalo pažnju lokalnih vlasti: policije jer nije prijavljeno da neko u regiji ima farmu svinja i veterinarske službe zbog pitanja gde završavaju svinje budući da u blizini nema niti jedne klanice.

Migranti

Uprava carina

Migranti, Foto: Uprava carina

Posla ima i za udruženje za zaštitu životinja koje je odmah izdalo saopštenje da nemaju nijednu prijavu o nestalim psima.

Preporučujemo: