Paragvaj, migranti
FB
Paragvaj, migranti

FB

Paragvaj, migranti , Foto: FB

Mohamed Ourere, brat Sida Ahmeda Ourere, jednog od migranata pronađenih u kontejneru u naselju Santa Maria de Asunsion, rekao je da su poslednju komunikaciju imali tokom jula i da mu je Sid pričao o ovom putovanju.

- Rekao mi je da će putovati, ali ne ovim putem. Letom je krenuo iz Alžira u Tursku, a posle Srbije je planirao da stigne do Italije - priča ovaj mladić za paragvajske medije. Objasnio je da su u kontejner ušla dva Alžirca, četiri Marokanca i jedan Egipćanin, što se podudara sa informacijama koje su na licu mesta prikupili forenzičari.

Leševi

AP Jorge Saenz

Leševi, Foto: AP Jorge Saenz

Brat nastradalog objasnio je da se sedmorka sastala sa dvoje ljudi u Srbiji koji su im rekli da ih mogu odvesti u Italiju u zamenu za novac. Organizatori puta su takođe navodno Alžirci.

- Smestili su ih u kontejner i rekli im da će iz Srbije ići u Hrvatsku, a zatim vozom za Italiju. Zatvorili su vrata i stavili katanac. Rekli su im da neće potrajati, ne duže od tri ili četiri sata - priča ovaj mladić.

"Mislili smo da je u Istanbulu"

Rođaka Marokanca Ahmeda Belmiludija, čije je telo takođe pronađeno u kontejneru, rekla je u telefonskom razgovoru za portal "La Nacion" da je Ahmed živeo u Istanbulu i da su mislili da je i sada tamo, iako im je bilo čudno da se ne javlja duže vreme.

- Sa njim se nismo čuli tri meseca, mislili smo da je u Istanbulu i da radi. Problem je nastao kada je jednog dana samo prestao da se javlja... Sada pokušavamo da razgovaramo sa ljudima iz ambasade, kako bi se njegovi ostaci sahranili pored oca i kako bi se duša njegove majke smirila - priča rođaka, dodajući da su iz novina saznali da su svi pomrli.

Pročitajte još:

Dosadašnja istraga utvrdila je da je kontejner sa đubrivom iz naše zemlje poslat još 21. jula, a da je tri meseca putovao do rečne luke u predgrađu Asunsiona, prestonice Paragvaja. Kod pokojnika su pronađene identifikacione kartice koje su izdate u centru za migrante u Adaševcima kod Šida, pa je odmah bilo jasno da su oni iz naše zemlje krenuli na put.

Utvrđeno je i da su mladići kod sebe imali dovoljno vode i hrane da prežive 72 sata. Međutim, patolozi su se izjasnili da se kod nekih vide tragovi gušenja, te se veruje da su preminuli od nedostatka vazduha.

- Sumnja se i da je jedan od migranata pokušavao da se spase jedući svoje saputnike - preneli su mediji navode patologa, uz objašnjenje da će za potvrdu tih informacija ipak morati da se sačeka obdukcija.

"Sedam godina uvozim đubrivo iz Srbije"

Vernon Rempel, koji je vlasnik kontejnera, otkrio je tela i pozvao policiju, jer je osetio jak smrad. Kako je ispričao, dok su istovarali palete, video je kosti i ostatke tela.

- Sedam godina već uvozim đubrivo iz Srbije, dosad nije bilo problema - rekao je Rempel.

Pročitajte još: