Korona, KBC Zemun
Alo/Vladimir Marković
Korona, KBC Zemun

Alo/Vladimir Marković

Korona, KBC Zemun, Foto: Alo/Vladimir Marković

Za samo nekoliko sati njegove reči, na drustvenim mrezama, prenesene nekoliko hiljada puta, a to jedna od udarnih vesti i u svim danasnjim medijima.

U Italji broj zarazenih postojano raste vec drugu sedmicu, u zadnja 24 sata dosegao je najvisi nivo od 23 Maja, 629 novozarazenih, a u nekim regijama je indikator sirenja zaraze Rt, iznad 1 sto znaci da se virus siri eksponencijalno.

Prema saopstenju Visokog Institiuta za zdravlje trenutno ima registrovanih 925 zarista, od kojijh 225 traju vec drugu sedmicu.Ukuoni zaarzenih u Italiji je 14 406 osoba.

Jedna od regija gde se belezeni najveci porast zarazeniuh osoba je provincia Veneto, na sedveru Italije, gde je u poslednja 24 sata bilo 120 novih slucajeva koronavirusa. 

Korona, KBC Zemun

Alo/Vladimir Marković

Korona, KBC Zemun, Foto: Alo/Vladimir Marković

Provincija Veneto je na vrhuncu pandemije u Italiji uspevala da odrzi nizak nivo zarazenih i preminulih, zahvaljujuci takozvanom “modelu

Veneto”, koji se sastojao u masovnom testiranju stanovnika, kako su tada objasnjavali epidemiolozi “za virusom se tragalo, nisu cekali da se pojavi”.

Sadasnji talas sirenja se pripisuje takozvanim “uvezenim slucajevima” iz drugih regija ili iz inostranstva.

Vlada je uredbom od 7 avgusta ostavila mogucnost pojedinim regijama da same odluce da li ce otvarati diskoteke, a neke kao Basilikata i Kalbrija su dozvolili rad diskoteka, ali su ih na brziunu zatvorili jer se Covid19 poceo zabrinjavajuce siriti.

Vlada apeluje, narocito na mlade, da na svoje mobilne telefone otvore aplikaciju “Imuni”, koja u potpunoj anonimnosti omogucava da budete obavesteni ukoliko ste bili u blizini zarazene osobe.

Da li se pridržavate preporučenih mera protiv koronavirusa?