Angela Merkel
screenshoot/Youtube
Angela Merkel

screenshoot/Youtube

Angela Merkel, Foto: screenshoot/Youtube

Ponovo se to dogodilo prilikom javnog nastupa: nemačka kancelarka Angela Merkel tresla se celim telom tokom imenovanja nove ministarke pravosuđa Lambreht. To je već treći put.

bagdad irak

Profimedia

Samo devet dana nakon uznemirujućeg napada slabosti, nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je imala isti problem – ovoga puta put u dvorcu Belvi kada je predsednik Frank-Valter Štajnmajer imenovao novu ministarku pravosuđa Kristin Lambreht (SPD) kancelarka je ponovo počela iznenada da se trese celim telom.

Kada se nakon toga pokrenula ponovo joj je bilo bolje, kao što se moglo vidjeti na video-snimku. Merkelova je dobila čašu vode, koju je doduše uzela, ali je odmah potom vratila i nije pila iz nje.

Pročitajte još:

Premalo tečnosti

Prošle sedmice Merkelova je prilikom prijema novog ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog uočljivo drhtala. Dok je zajedno sa Zelenskim čekala na počasnu jedinicu Bundesvera počele su da joj se jako tresu noge i telo. Kada je s predsednikom Ukrajine krenula u špalir vidljivo joj je bilo bolje.

Angela Merkel kasnije je izjavila da tog veoma toplog dana nije pila dovoljno tečnosti. Ovog četvrtka u Berlinu je međutim, nakon više dana velikih vrućina, ponovo bilo svežije. Merkelova se tresla skoro dva minuta, neprestano stavljajući ruke ispred tela, očigledno kako ne bi izgubila kontrolu.

Iranska revolucionarna garda

Printscreen/Youtube

Portparol vlade: Merkel ide na Samit G-20

Portparol nemačke Vlade Štefen Zajbert je, govoreći o mogućim posledicama tog novog slučaja na kancelarkino putovanje na Samit G-20 u Japanu koje planirano za danas, rekao: „Sve teče kao što je i planirano. Kancelarka je dobro.“

Angela Merkel je nakon toga bila prisutna na polaganju zakletve nove ministarke pravosuđa u Bundestagu. Ali, ubrzo nakon toga ipak je napustila zgradu nemačkog parlamenta. Sličan slučaj drhtanja imala je prvi put 2017. godine prilikom posete Meksiku kada je prisustvovala odavanju vojne počasti za nju.

Đe mene nađe, Milo Đukanović

AP Risto Božović

Šta joj fali?

- Teško je reći samo na osnovu snimaka o kakvom je zdravstvenom problemu reč kod Angele Merkel jer to može biti, primera radi, i neki esencijalni tremor ili, pak, nespecifična Parkinsonova bolest, odnosno tzv. Parkinson plus, pa i neka druga bolest - kažu stručnjaci.

Esencijalni je tremor, objašnjavaju, nasledna bolest, a manifestuje se kao tremor odnosno drhtanje. Počinje postupno i najčešće u dobi iznad 60 godina. Obično se javlja u određenom položaju tela, dok se Parkinson javlja i u mirovanju. Parkinson plus je, pak, sindrom kojim se opisuju neurodegenerativne bolesti, a takođe se može manifestovati i tremorom.

Sergej Šojgu

Tanjug/AP

Stručnjaci kažu da bi mogla biti reč i o nekim reakcijama u stresnim situacijama, ali i mogućoj hipoglikemiji. Takođe bi se moglo raditi o ekstremnoj disfunkciji štitnjače, ali sve su to nagađanja jer se prava dijagnoza može postaviti samo na osnovu analiza.