Angela Merkel
Tanjug/AP

 

Angela Merkel

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

„Kancelarka koliko god da je ukazivala na probleme u ponašanju Rusije, toliko je navodila i oblasti u kojima nam je Rusija potrebna. To je pristup Nemačke, vlade - ne prekidati dijalog s Rusijom, ali u isto vreme ukazivati na to gde je Rusija, na primer, prekršila međunarodno pravo ili preduzela destabilizirajuće mere“, naveo je portparol kancelarke Štefan Zajbert.

On je na taj način odgovorio na pitanje da li poslednje izjave Merkelove po pitanju Rusije predstavljaju signal da Berlin više ne smatra da je važno da s Moskvom gradi „partnerstvo“.

Prema njegovim rečima, bilo bi pogrešno praviti paralele s vremenom Hladnog rata ili odnosom Zapada prema nekadašnjem SSSR.

Odnose izmežu dve zemlje trenutno opterećuje slučaj sajber napada na nemački Bundestag 2015. godine za koji Berlin optužuje Rusiju. Merkelova je u Bundestagu rekla da namerava da razvija odnose sa Rusijom, ali da slučaj sajber napada samo komplikuje taj proces.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u više navrata je istakao da Berlin nije predočio nikakve dokaze o umešanosti Rusije u napad.