Donald Tramp
printscreen tviter
Donald Tramp

printscreen tviter

Donald Tramp, Foto: printscreen tviter

“Pratio je to na TV-u, kao neku zabavu, prenos pobune", rekao je Raskin za CNN.

Nakon što ga je Predstavnički dom opozvao prošle nedelje, Tramp je osudio nasilje u video snimku, navodeći da "nasilje i vandalizam apsolutno nemaju mesta u našoj zemlji i pokretu ''Učinimo Ameriku ponovo velikom'', koji je uvek bio posvećen vladavini zakona."

Suđenje Trampu, koji je jedini američki predsednik opozvan dva puta, moglo bi da počne ubrzo posle inauguracije novog predsednika Džoa Bajdena 20. januara.

Da li će se Tramp kandidovati 2024. godine?

 

Ako dvotrećinska većina u politički podeljenom Senatu bude glasala za opoziv, Trampu bi, prostom većinom glasova, moglo da bude zabranjeno da se ikada ponovo kandiduje za politički položaj, piše Glas Amerike.

Predsednik tek treba da izabere pravni tim koji će ga braniti na suđenju u Senatu. Rudi Ðulijani, predsednikov lični advokat, jedan je od kandidata, iako je Džej Hogan Gidli, nacionalni sekretar za štampu Trampove kampanje, na Tviteru napisao da "predsednik Tramp još nije doneo odluku koji će ga advokat ili advokatska firma zastupati na suđenju koje je sramni napad na naš Ustav i demokratiju."

Raskin, glavni menadžer za opoziv, nazvao je Trampove poteze "najopasnijim zločinom počinjenim protiv SAD", ističući da su izgrednici "bili na korak od toga da pronađu i obese potpredsednika", Majka Pensa.

Kada su izgrednici upali u Kongres, Pens je predsedavao sednici na kojoj je trebalo da se potvrde glasove Elektorskog koledža prema kojima je Bajden 3. novembra pobedio Trampa.

Pored toga, Raskin, koji je kongresmen iz države Merilend, rekao je da je " tu bio i jedan odred ubica koji je tražio Nensi Pelosi", predsedavajuću Predstavničkog doma.

Pelosi je prošle nedelje predsedavala sednici na kojoj je sa 232 glasa za i 197 protiv izglasan opoziv Trampa, a desetoro republikanaca se pridružilo demokratama glasajući za opoziv.

Raskin je rekao da će se suđenje koncentrisati na Trampovu ulogu u maršu na Kapitol hil posle mitinga blizu Bele kuće na kojem je nastavio da ponavlja neosnovane tvrdnje koje je iznosio nedeljama, da zbog izborne prevare nije dobio drugi mandat, i pozvao pristalice da marširaju na Kapitol.