Melanija i Ivanka
Shutterstock
Melanija i Ivanka

Shutterstock

Melanija i Ivanka, Foto: Shutterstock

Jordan tvrdi da je Melania iskoristila situaciju za pregovaranje predbračnog sporazuma koji je potpisala prije nego što se udala za Donalda Trumpa.

- Trump je pobedio na izborima 2016. godine, inauguracija je bila početkom 2017., a sredinom 2018. posmatrači Bele kuće primetili su promenu raspoloženja prve dame. Predsednički par se već dogovorio o novom bračnom sporazumu, koji je odgovarao Melaniji. Dok je ceo svet nagađao zašto je supruga novoizabranog predsednika odbila da se preseli u Belu kuću, Melania je donosila odluke koje su izazvale različite nagađanja. Umesto da sluša iskusne političke savetnike, ona donosi odluke sledeći sopstvena uverenja - piše Mari Jordan.

U vreme dok je bila u Njujorku, Trumpova miljenica Ivanka Trump postavljeni su za savetnika američkog predsednika. U tom periodu su budžeti namenjeni zaposlenima u Uredu prve dame bili usmereni na Zapadno krilo i na Ivanku Trump koja je navodno vršila pritisak na svog oca da preimenuje Ured prve dame u Prvi ured porodice. Prema izvorima bliskim porodici Trumpa, a prema Mari Jordan, Melania Trump nije takvo što dozvolila, u stvari je odlučila da postavi čvrste granice sa očuhom koji je previše opušten u Beloj kući.

- Ivanka je počela da se ponaša kao da je Bela kuća njen dom, a Melaniji se to ni najmanje nije dopalo. Kad su se ona i Barron konačno uselili, blokirala je sve Ivankine želje - napisala je Mari Jordan.

Koliko je uticajna bila, dokazala je činjenica da je izdala osuđujuću izjavu u vezi sa zamenicom savetnice za nacionalnu bezbednost Mira Ricardel, što je na kraju rezultiralo njenim otkazom. Ljudi koji rade u Zapadnom krilu kažu da su čuli kako Trump kritikuje sinove Don Jr.-a i Erica, pa čak i ćerku Ivanku, ali niko se nije mogao setiti da ga je čuo kako kaže nešto negativno o Melaniji.

Cenio je da se nije hvalila sa svojim uticajem. U Beloj kući Trump se osećao okružen ljudima koji su neprestano vapili za boljom pozicijom i usresređeni na lični interes, pa je Melanijinu odanost cenio mnogo više nego pre.

Šon Spicer, prvi predsednikov direktor za komunikacije, objasnio je: „Melania je iza scene, ali neverovatno uticajna. Ona nije osoba koja bi mogla reći, "zaposlite ovu osobu, otpustite je", ali daje predsedniku do znanja da zna šta misli, a on njene stavove shvata veoma ozbiljno." Spicer se prisetio telefonskog razgovora koji je vodio sa Trumpom nakon odlaska iz Bele kuće. Spicer je nešto prokomentarisao, a Trump je odgovorio: „Znate šta? Melania kaže isto. U pravu si".

- Melania se nije bavila mnogim pitanjima, ali kada bi rekla nešto, to bi imalo veliku težinu - kaže Spicer. A da joj virus corone nije poremetio planove, vodila bi prikupljanje sredstava za predstojeću predsedničku kampanju. "Ljudima je rekla da želi ponovo pobediti na izborima", napisala je Jordan, dodajući da su ona i Trump bili gotovo isti. - Veoma je slična svom suprugu - tvrdi Jordanka Pulitzera, koja je intervjuisala Melaniju 2003. godine. Razgovor je bio posvećen Melanieinom odrastanju u Sloveniji.

Izveštač Washington Posta zaključio je da je Melania Trump podjednako posvećena stvaranju mita o sebi kao i njen suprug. Ne smeta joj kad je predstave mlađom od nje, tvrdi da nije imala plastične operacije, mada tri fotografa koji su radili s njom kažu da su videli ožiljke. Upisala je teške studije arhitekture na Univerzitetu u Ljubljani, ali ga nikada nije završila, mada tvrdi da ima diplomu. Pored toga, postoje sumnje da Melania, kako tvrdi, tečno govori četiri ili pet jezika.

Prema novinarskim izvorima, Jordan, Trump i Melania vole se uprkos svemu. Melania je podržala Trumpa u njegovim političkim ambicijama od početka. Nagovorila ga je da se kandiduje za predsednika. - Znas, Donald, prestani da pričaš o ulasku u predsedničku trku i učini to. Ako se kandiduješ, pobedićeš - rekao je Roger Stone, Trumpov politički mentor.

Melanieino mišljenje je takođe bilo ključno kada je odlučila da Trump uđe u kampanju s Mikeom Penceom. Nakon što je provela vikend u druženju sa Penceom i njegovom suprugom Karen, Melania je ubieđena da on je bolji izbor.

Pročitajte još: