Dmitrij Medvedev
Profimedia
Dmitrij Medvedev

Profimedia

Dmitrij Medvedev, Foto: Profimedia

Za imenovanje Medvedeva za premijera Rusije glasalo je 374 (83,1 odsto) od 430 poslanika, dok au protiv bila 56.

Uzdržanih nije bilo.

Ruski predsednik Vladimir Putin, odmah nakon inauguracije, predložio je donjem domu ruskog parlamenta kandidaturu Dmitrija Medvedeva za novog šefa Vlade.

Medvedev je ranije danas, obraćajući se deputatima, rekao da će Rusiji biti potrebno da potroši najmanje osam biliona rubalja (125 milijardi dolara) dodatnog novca u narednih šest godina kako bi se ispunili ekonomski ciljevi koje je u dekretima postavio predsednik Rusije.

On je takođe kazao da će ruska vlada uskoro pripremiti predloge za promenu godina odlaska u penziju.

Medvedev je naglasio da je spreman da učini sve za razvoj Rusije, ukolko bude izabran za tu dužnost.

"Želim da zahvalim predsedniku Putinu na ukazanom poverenju i za to što me je predložio za premijera. Tu nije reč samo o poverenju, već i o ogromnoj odgovornosti i u slučaju da budu donete određene odluke spreman sam da učinim sve za razvoj naše zemlje, Rusije", rekao je Medvedev obraćajući se poslanicima Dume na plenarnom zasedanju na kojem se razmatra njegova kandidatura.

On je rekao i da je šef države naznačio koji su nacionalni ciljevi razvoja i da je to logika koju i vlada treba da sledi, prenosi Tass.

Prema mišljenju Medvedeva, podrška makroekonomskoj stabilnosti i dalje je veoma važan zadatak, a tempo rasta mora da bude veći od onih zemalja koje po tom pitanju zauzimaju sredinu u svetu.

Precizno planiranje, finansijski resursi, kadrovi i efikasni mehanizmi - ključni su elementi razvoja Rusije, dodao je Medvedev.

Rusija nema nameru da se izoluje od sveta i biće deo međunarodne agende, ističe kandidat za premijera.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je pred poslanicima ocenio da je vlada radila pošteno i profesionalno.