Teroristički napad, Novi Zeland
EPA/AP
Teroristički napad, Novi Zeland

EPA/AP

Teroristički napad, Novi Zeland, Foto: EPA/AP

Otvorena je istraga da se utvrdi da li je njegova verzija da je želeo da otkrije istorijska mesta i proučava istoriju balkanskih zemalja ispravna, ili je on imao druge ciljeve, naveo je tužilac na konferenciji za novinare.

Pročitajte još:

 

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov je dodao da je cilj istrage da se razjasne motivi boravka tog čoveka i mogući kontakti sa drugim osobama.

Prema prvim elementima istrage, nema podataka o terorističkim aktivnostima ili kontaktima te osobe u Bugarskoj, naveo je tužilac.

Istražitelji već imaju precizne informacije o toku njegovog boravka u Bugarskoj - on je stigao u Sofiju iz Dubaija 9. novembra, iznajmio je kola 10. novembra i obišao istorijske lokacije u deset bugarskih mesta.

Teroristički napad, Novi Zeland

EPA/AP

Teroristički napad, Novi Zeland, Foto: EPA/AP

Otputovao je iz Bugarske 15. novembra letom za Bukurešt, gde je iznajmio kola da bi otišao u Mađarsku, naveo je tužilac. To nije bilo prvi put da je taj Australijanac boravio u jugoistočnoj Evropi.

Preporučujemo i ovo:

 

Prema istim izvorima, on je kratko boravio na Balkanu od 28. do 30. decembra 2016. kada je autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Bugarski zvaničnici su naveli da su za ovu istragu u kontaktu sa vlastima u SAD, Novom Zelandu, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbiji i Crnoj Gori.

 

 

Glavni osumnjičeni za napad u Krajstčerču, gde je ubijeno 49 ljudi, objavio je dokumenta prema kojima je kao motiv za svoje delovanje naveo da se bori protiv imigracije koja preplavljuje kulturu evropskih belih naroda.

Neki elementi se pozivaju na epizode iz istorije Balkana i borbi protiv Otomanske imperije.