Brenton Tarant
Printscreen
Brenton Tarant

Printscreen

Brenton Tarant , Foto: Printscreen

Pročitajte još:

 

"Remove kebab", inače, povezan je sa pesmom "Od Bihaća do Petrovca sela" koju je Tarant slušao u svojim kolima neposredno uoči napada koju širom sveta antimuslimanski pokret koristi u propagandne svrhe.

Teroristički napad, Novi Zeland

EPA/AP

Teroristički napad, Novi Zeland, Foto: EPA/AP

Napad je, objašnjava Tarant, izvršio kako bi pokazao "osvajačima" da "naše zemlje nikada neće biti njihove zemlje". Nabrajajući razloge dotakao se i našeg regiona i napisao da mi je jedan od ciljeva "balkanizacija SAD" i izazivanje sukoba u toj zemlji koji će je onemogućiti da se ponovo angažuje na način na koji je to uradila na Kosovu gde su se, kako kaže, "SAD i NATO trupe borile zajedno sa muslimanima i klale hrišćanske Evropljane koji su pokušavali da uklone islamske okupatore iz Evrope".

Teroristički napad, Novi Zeland

EPA/AP

Teroristički napad, Novi Zeland, Foto: EPA/AP

Odgovarajući na seriju pitanja, Tarant kaže da je poslednja tri meseca planirao napad na konkretne lokacije, dajući sebi vremena da se adekvatno pripremi.

Za Novi Zeland se odlučio delom i zbog toga kako bi pokazao da "nigde nismo sigurni, i da su 'osvajači' svugde, čak i u najudaljenijim delovima sveta".

Preporučujemo i ovo:

 

Iz manifesta postaje jasno da je imao u planu i treći napad, na još jednu džamiju, ali da "nije bio siguran da li će u tome i uspeti".

Kako je naglasio, nema nikakvu nameru da ubija policajce i planira da ih, ukoliko naleti na njih, razoruža i, ako baš bude neophodno, lagano rani.

Teroristički napad, Novi Zeland

EPA/AP

Teroristički napad, Novi Zeland, Foto: EPA/AP

"Kako će ovo stvarno proći, pa... samo vi znate", navodi.

Dodaje i da se nada da će preživeti napad kako bi imao prilike da dodatno proširi svoje ideje i, kao zatvorenik, "troši državne resurse".

Na sudu će, kaže, reći da nije kriv. Očekuje i da bude oslobođen posle 27 godina ("kao Mandela") i da dobije Nobela za mir.

Novi Zeland

Tanjug/AP

Novi Zeland, Foto: Tanjug/AP

Iako kaže i da ne mrzi muslimane i druge narode i kulture, objašnjava da se to ipak ne odnosi na one koji pokušavaju da nametnu svoju kulturu i "osvoje" Zapad.

Teroristički napad, Novi Zeland

EPA/AP

Teroristički napad, Novi Zeland, Foto: EPA/AP

Zbog toga, kaže, njegov napad se može okarakterizati kao rasistički. Sebe naziva rasistom, fašistom i nacionalistom, ali kaže da nije ksenofob, islamofob, nacista, anti-semita.

Na pitanje da li je hrišćanin, odgovara sa "komplikovano je, reći ću vam kad budem i sam znao".

 

Divi se Osvaldu Mozliju, podržava Bregzit, Trampu kao simbolu "belog identiteta". Kao lideru? "Dragi bože, ne". Najveću inspiraciju dobio je, navodi, od Andersa Brejvika koji je sličan napad izvršio 2011. u Norveškoj i koji je i sam objavio manifest sličan ovom.

U nastavku manifesta, tarant se obraća pojedinačno raličitim grupama - konzervativcima, hrišćanima, komunistima, Turcima, a završava ga stranicom ispunjenom slikama belih vojnika, kao i majki sa malom, plavokosom decom.