Protest desničara u Nemačkoj
Tanjug/AP
Protest u Nemačkoj, Foto: Tanjug/AP

Ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lajen otvoreno je govorila o tome da je nakon raskida Sporazuma o raketama moguć svaki scenario, pa i novo raspoređivanje nuklearnih bojevih glava.

Cilj je kontrola Berlina

General-major u penziji, profesor dr Mitar Kovač kaže da je reakcija Nemaca koji demonstriraju očekivana zbog sleda događaja posle jednostranog povlačenja Amerike iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, koje su mahom naoružane nuklearnim projektilima.

„Može se reći da Amerika pored traženja novih rešenja u slabijim državama koje neće pružiti veći otpor, ili državama koje slepo slede njihovu politiku, kao što su Poljska ili Rumunija, ovim potezom za sebe želi da veže i najrazvijenije države Evropske unije. Na taj način „zadržava pravo“ kontrole Nemačke u svakom smislu, pa i u bezbednosnom i vojnom“, smatra dr Kovač.

Javnost ne želi da bude servis SAD

Međutim, dodaje naš sagovornik, demokratska javnost ne samo u Nemačkoj, već i u drugim državama centralne Evrope, ne želi da bude servis interesa Amerike.

„Očigledno je da razaznaju elemente strategije kojom Amerika želi da gura Evropu u sukob i sa Rusijom i sa drugim državama koje strateški, u određenim regionima sveta, spadaju u njihov opseg, a tu uključujemo i Iran. Mislim da će ovakvih protesta biti sve više u državama centralne Evrope, posebno ako mere i nastojanja Amerike budu takve da u svojim postojećim bazama na tlu Evrope instaliraju rakete koje kompromituju bezbednost tih država“, uveren je naš sagovornik.

PROČITAJ JOŠ:

Neke države su već ranije upozorile da ukoliko bi došlo do lansiranja takvih raketa sa teritorije neke od država EU, u kojima Amerika ima baze, da bi i one imale legitimno pravo da dejstvuju po mestu lansiranja.

„Ova veoma jasna poruka prepoznata je u delu Evrope, a sličan odnos prema baziranju i korišćenju tih raketa sa evropskog kontinenta postoji i u drugim regionalnim silama u svetu. Nemačka bi trebalo postepeno da eliminiše britanski i američki uticaj, jer je nedvosmisleno da ih kontinuirano guraju u sukob na Istoku na različite načine, pa i na ovaj“, napominje dr Kovač.

Guraju ih u sukob

On dodaje da nemačka vlada može da odbije da se ovakve rakete nađu na njenom tlu, ali je pitanje kolika je odlučnost vlade u tome.

„Mislim da nemačka vlada ne može jednostrano da raskine sporazume i da se oslobodi već postojećih vojnih kapaciteta na svojoj teritoriji, ali sigurno je da može osporavati i sprečiti proširenje mandata i baziranja mnogih efektiva i novih snaga na svojoj teritoriji“, kaže profesor Kovač.

Po njegovom mišljenju, za sad nema opasnosti da Amerika upotrebi te rakete i da iz te baze gađa Iran.

„Ako bi i došlo do eventualnog sukoba, verujem da ne bi koristili teritoriju Nemačke, jer za tako nešto imaju mnoge borbene platforme na moru i u vazduhu. Pre svega, odatle bi lansirali rakete po strateškim ciljevima u Iranu“, pretpostavlja naš sagovornik.

Nemački advokat Rajner Braun, koji je i koordinator protesta u Nemačkoj, rekao je da ova država ima i mogućnosti i centralni geografski položaj za razmeštanje ovih raketa. U isto vreme, u SAD postoje pristalice daljeg razvoja nuklearne strategije nakon okončanja Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, između ostalog, novog raspoređivanja nuklearnog oružja u Evropi. Ovaj stav je podržao Pentagon.