Sergej Lavrov
Tanjug
Sergej Lavrov

Tanjug

Sergej Lavrov, Foto: Tanjug

Komandant Libijske nacionalne armije, general Halifa Haftar, napustio je Moskvu a da nije potpisao sporazum o prekidu vatre, saznaje Sputnjik iz neimenovanih libijskih izvora.

„Maršal Haftar je napustio Moskvu. Sporazum nije potpisao“, rekao je taj izvor Sputnjika. „Al Arabija“ javlja da su oružani sukobi već nastavljeni na jugu Tripolija.

Arapski portala „Al-Wasat“, koji se poziva na očevice, saopštio je da se ariljerijske kanonade čuju u južnim predgrađima prestonice Libije, u području Salahadin i Ajn-Zara.

U pregovorima u ruskoj prestonici učestvovali su predsednik Vlade nacionalnog jedinstva Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije, general Halifa Haftar, a pre toga održani su i rusko-turski pregovori u formatu „2+2“ (ministri spoljnih poslova i odbrane) posvećeni rešavanju situacije u Libiji.

Po okončanju sastanka sporazum o prekidu vatre je potpisao Saradž, dok je Haftar tražio da razmisli do sutra.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da je postignut određeni napredak na tim pregovorima.

„Razmatran je dokument koji će omogućiti da se konkretizuju pitanja u vezi s prekidom vatre. Prekid vatre je proglašen u ponoć, u nedelju 12. januara. Završni dokument je danas detaljno razmatran. On je bio predmet ozbiljnih pregovora. Možemo da saopštimo da je postignut određeni napredak“, izjavio je Lavrov.

Sergej Lavrov

Tanjug

Sergej Lavrov, Foto: Tanjug