Evropska unija
Shutterstock
Evropska unija

Shutterstock

Evropska unija, Foto: Shutterstock

Ministar je, takođe, uručio protestne note četvorici ambasadora evropskih država zbog sankcione politike.

„Danas (u sredu) smo prema odluci predsednika Nikolasa Madura predali gospođi Isabel Briljante, koja je poslednjih godina radila kao šef delegacije Evropske unije u Venecueli, notu u kojoj je prepoznata kao persona non grata... Dobila je 72 sata da napusti Venecuelu“, rekao je Areasa za medije.
Ministar spoljnih poslova je podsetio da je poslednjih godina Evropska unija uvela više od 50 sankcija protiv Venecuele.

Areasa je takođe uručio protestne note diplomatskim predstavnicima Francuske, Nemačke, Holandije i Španije.

„Ove četiri države su delovale sa posebnom namerom podstičući nove napade sa merama obuzdavanja, takozvane sankcije protiv Venecuele“, rekao je ministar.

Evropska unija: Preispitajte odluku

Komentarišući proterivanje diplomata, portparol pres službe Evropske unije izjavio je za Sputnjik da EU žali zbog odluke vlasti Venecuele da šefa diplomatske misije EU proglase za personu non grata i poziva da se ova odluka preispita.

On je dodao da će ta odluka samo dovesti do dalje izolacije Venecuele.

Prema njegovim rečima, Venecuela će moći da prevaziđe trenutnu krizu samo putem pregovora i dijaloga.

Ranije je Evropska unija proširila spisak sankcija Venecueli, uključivši u njega visoke vojne zvaničnike, članove Nacionalnog izbornog saveta i članove novog parlamenta, „zbog njihove uloge u postupcima i odlukama koje podrivaju demokratiju i vladavinu zakona u zemlji, kao i zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava“.

Pročitajte još:

Tagovi