Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Dokumenti objavljeni ove nedelje pokazali su da je Lev Parnas, americki državljanin rođen u Ukrajini, pomogao ličnom advokatu američkog predsednika Donalda Trampa, Rudiju Ðulijaniju, da istraži američkog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera, prenosi Rojters.

Takode su pokazali da je Parnas bio uključen u praćenje kretanja Jovanović pre nego što ju je Tramp smenio u maju. Jovanović je bila ključni svedok u istrazi americkog Predstavničkog doma o Trampu.

Majk Pompeo

AP

Majk Pompeo, Foto: AP

Prema izvoru iz te stanke, demokrate će poslati dodatne tekstualne poruke, fotografije i druge dokumente koje je dostavio Parnas za suđenje o opozivu u Senatu, koje će započeti početkom sledeće nedelje.

U svom prvom komentaru na to pitanje otkako su dokumenti objavljeni u utorak uveče, Pompeo je rekao da se nikada nije sastao niti komunicirao sa Parnasom, dodajući da misli da će se mnogo toga što je isplivalo u ovom slučaju pokazati pogrešnim.

- Sumnjam da će se većina onoga što je prijavljeno na kraju pokazati pogrešnim, ali naša obaveza, moja obaveza državnog sekretara, jeste da osiguramo da procenimo, istražimo. Kad god postoji neko ko tvrdi da je možda postojao rizik za jednog od naših službenika, očigledno je da ćemo to učiniti - rekao je Pompeo.

Jovanović je izjavila da je kasno u toku noći dobila poziv iz Vašingtona i upozorenje da se mora hitno vratiti u SAD i da postoje zabrinutosti za njenu bezbednost.

Rojters ocenjuje da bi njen potencijalno ilegalni nadzor mogao biti važan element suđenja na kojem se odlučuje da li će predsednik Tramp biti smenjen s dužnosti, koje je formalno počelo u četvrtak.

Donald Tramp

Shutterstock

Donald Tramp, Foto: Shutterstock

 Tramp se tereti da je zloupotrebio svoju moć i opstruirao Kongres zbog pritiska na Ukrajinu da istraži bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, demokratskog političkog rivala. Tramp ovo negira.

Dokumenti objavljeni u utorak uključuju šifrovane poruke izmedu Parnasa, poslovnog čoveka na Floridi, i Roberta F. Hajda, republikanskog kandidata za kongres u Konektikatu, a u njima se navodno omalovažava Jovanović i pružaju ažuriranja o njenim kretanjima u Kijevu.