FRANCUZI MU OVO NEĆE OPROSTITI! Makronu bi zbog poteza njegove policije mogla da leti glava, cela država na nogama, SVE KLJUČA OD BESA!

Francuska strahuje od nasilja do kojeg bi moglo doći u subotu i poziva na smirivanje stanja. U vazduhu se oseća strah francuskih vlasti pred mogućnošću novog dana nasilja u središtu francuske prestolnice, koja je još uvek pod šokom nakon protesta "žutih prsluka" prošle subote.

Demonstracije u Parizu, Pariz, neredi, protesti
Demonstracije u Parizu, Pariz, neredi, protesti , Foto: Tanjug/AP 25.11.

Svetski mediji danas pišu kako je 153 učenika jedne srednje škole u Francuskoj privedeno, među kojima je najmlađima tek 12 godina.

Uznemirujući video snimak dece koja kleče s rukama na potiljku ili na leđima dok ih čuvaju jake policijske snage obišla je društvene mreže u Francuskoj. Sve se dogodilo u gimnaziji Saint-Exupéry u Mante-la-Jolieu, smeštenom 48 kilometara zapadno od Pariza.

Deo dece i tinejdžera kleči s glavama pritisnutima uz zid. Na snimku se čuju policajci opremljeni kacigama i štitovima održavaju red i poručuju im da će se svi teretiti za nasilne proteste uključujući optužbu za učestvovanje u oružanoj pobuni.

Navodno su svi bili u akciji sprovedenoj širom zemlje čiji je cilj blokiranje škola i fakulteta zbog protivljenja reformi obrazovnog sestema, a u znak podrške protestima žutih prsluka.

U školi Saint-Exupéry u Mante-la-Jolieu tokom protesta su zapaljeni automobili i kante za smeće. Neki od školaraca su uhapšeni sa pendrecima, palicama za bejzbol i kanisterima sa suzavcem.

Prema izvoru iz Ministarstva unutrašnjih poslova, više od 700 školaraca je uhapšeno širom Francuske zbog povezanosti sa protestima u školama. Samo u gimnaziji Saint-Exupéry uhapšena su 153 učenika, rođena između 1998. i 2006. godine.

Demonstracije u Parizu, Pariz, neredi, protesti
Demonstracije u Parizu, Pariz, neredi, protesti , Foto: Tanjug/AP 25.11.

Svi su učenici privremeno zadržani u krugu škole pre nego što su prebačeni u obližnju poicijsku stanicu.

Nije poznato ko je snimio video u srednjoj školi u Mante-la-Jolie, ali mediji smatraju kako predstavlja veliku sramotu i šok za francuskog predsednika Emanuela Makrona dok pokušava da reši najveću krizu otkako je na vlasti.

Takozvani pokret "žutih prsluka", počeo je 17. novembra kao protest organizivan na društvenim mrežama u kojima učesnici nose žute prsluke, inače obavezni deo opreme svakog vozila u Francuskoj i protestuju protiv vladinog pritiska na domaćinstva Makronovim porezom na gorivo.

U prošle tri nedelje, protesti su prerasli u šire antimakronovske ustanke s ponekim nasilnim marginalnim grupama koje pozivaju Makrona na ostavku, a većina ga kritikuje za sprovođenje politika koje su naklonjene bogatima, a ničime ne pomažu siromašnima. Proširili su se i na srednjoškolce koji traže reformu mature, a proteste su najavili i poljoprivrednici.

Pratite nas na Instagramu i Facebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi