Demonstracije u Parizu, Pariz, neredi, protesti
Tanjug/AP 25.11.
Demonstracije u Parizu, Pariz, neredi, protesti

Tanjug/AP 25.11.

Demonstracije u Parizu, Pariz, neredi, protesti , Foto: Tanjug/AP 25.11.

Svetski mediji danas pišu kako je 153 učenika jedne srednje škole u Francuskoj privedeno, među kojima je najmlađima tek 12 godina.

Uznemirujući video snimak dece koja kleče s rukama na potiljku ili na leđima dok ih čuvaju jake policijske snage obišla je društvene mreže u Francuskoj. Sve se dogodilo u gimnaziji Saint-Exupéry u Mante-la-Jolieu, smeštenom 48 kilometara zapadno od Pariza.

Deo dece i tinejdžera kleči s glavama pritisnutima uz zid. Na snimku se čuju policajci opremljeni kacigama i štitovima održavaju red i poručuju im da će se svi teretiti za nasilne proteste uključujući optužbu za učestvovanje u oružanoj pobuni.

Navodno su svi bili u akciji sprovedenoj širom zemlje čiji je cilj blokiranje škola i fakulteta zbog protivljenja reformi obrazovnog sestema, a u znak podrške protestima žutih prsluka.

PROČITAJTE JOŠ:

U školi Saint-Exupéry u Mante-la-Jolieu tokom protesta su zapaljeni automobili i kante za smeće. Neki od školaraca su uhapšeni sa pendrecima, palicama za bejzbol i kanisterima sa suzavcem.

Prema izvoru iz Ministarstva unutrašnjih poslova, više od 700 školaraca je uhapšeno širom Francuske zbog povezanosti sa protestima u školama. Samo u gimnaziji Saint-Exupéry uhapšena su 153 učenika, rođena između 1998. i 2006. godine.

Demonstracije u Parizu, Pariz, neredi, protesti

Tanjug/AP 25.11.

Demonstracije u Parizu, Pariz, neredi, protesti , Foto: Tanjug/AP 25.11.

Svi su učenici privremeno zadržani u krugu škole pre nego što su prebačeni u obližnju poicijsku stanicu.

Nije poznato ko je snimio video u srednjoj školi u Mante-la-Jolie, ali mediji smatraju kako predstavlja veliku sramotu i šok za francuskog predsednika Emanuela Makrona dok pokušava da reši najveću krizu otkako je na vlasti.

Takozvani pokret "žutih prsluka", počeo je 17. novembra kao protest organizivan na društvenim mrežama u kojima učesnici nose žute prsluke, inače obavezni deo opreme svakog vozila u Francuskoj i protestuju protiv vladinog pritiska na domaćinstva Makronovim porezom na gorivo.

U prošle tri nedelje, protesti su prerasli u šire antimakronovske ustanke s ponekim nasilnim marginalnim grupama koje pozivaju Makrona na ostavku, a većina ga kritikuje za sprovođenje politika koje su naklonjene bogatima, a ničime ne pomažu siromašnima. Proširili su se i na srednjoškolce koji traže reformu mature, a proteste su najavili i poljoprivrednici.