Emanuel Makron u Jerusalimu
Youtube/Printscreen
Emanuel Makron u Jerusalimu, Foto: Youtube/Printscreen

Predsednik Francuske Emanuel Makron ušao je u raspravu sa izraelskom policijom ispred crkve Svete Ane u Jerusalimu. Makron je bio uzrujan dok je razgovarao sa policijom, što se vidi iz snimka koji je objavljen na društvenim mrežama.

​- Ne sviđa mi se to što ste uradili preda mnom, izlazite - rekao je predsednik Francuske i pokazao im prstom ka izlazu.

- Imamo divan svet, obavljate sjajan posao u gradu, cenim to. Molim da poštujete pravila koja postoje vekovima, ona se neće promeniti zbog mene - dodao je Makron i ušao u crkvu.

Incident se dogodio na ulazu u crkvu Svete Ane, a francuski predsednik je bio iznerviran zbog toga što su policajci hteli da uđu zajedno sa njim. Sličan incident se dogodio 1996. godine, tokom posete Jerusalimu tadašnjeg francuskog predsednika Žak Širaka, prenose izraelski mediji.

Ranije tog dana francuski predsednik je bio na radnom doručku sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, uoči otvaranja Svetskog foruma o sećanju na žrtve Holokausta, koji je posvećen 75. godišnjici oslobođenja koncentracionog logora "Aušvic".

Netanijahu je pozvao Makrona da se pridruži sankcijama protiv Irana i zahvalio mu je što osuđuje antisemitizam. Na najvećem forumu u istoriji Izraela učestvovaće predsednici, šefovi vlada, govornici parlamenata i monarsi iz 45 zemalja.

U Izrael će doputovati i ruski predsednik Vladimir Putin, koji će se sastati sa izraelskim premijerom. Lideri će učestvovati na otvaranju spomenika herojima stradalim za vreme blokade Lenjingrada u jerusalimskom parku Saker.