Emanuel Makron
AP/Philippe Wojazer
Emanuel Makron

AP/Philippe Wojazer

Emanuel Makron, Foto: AP/Philippe Wojazer

"Nacionalno okupljanje" je prema prvim projekcijama rezultata osvojio oko 24 odsto glasova, naspram 22,5 koliko ih je osvojila stranka Emanuela Makrona, prenosi "Politiko".

Portal navodi da bi, kako se očekivalo, "Nacionalno okupljanje" trebalo da predvodi nacionalističko-populistički talas širom Evrope, za koji se predviđa da će osvojiti čak trećinu mesta u Evropskom parlamentu.

 

Filipa Štrahe, Hajnc Kristijan Štrahe

printscren youtube

Veliki dobitak se očekuje i za krajnje desničarsku ligu Matea Salvinija u Italiji.

U Nemačkoj, prvi rezultati pokazuju da desničarska Alternativa za Nemačku u toj zemlji zauzima četvrto mesto sa 10 osvojenih mandata u EP, čime je pobedila Seocijaldemokratsku partiju.

Prema projekcijama, mesto u EP je osvojio i bivši katalonski lider Karles Pudždemon koji je kampanju vodio iz Brisela, kao i njegov bivši zamenik Oriol Žunkeras.

Manfred Veber

Tanjug/AP

 

Prema prvim projekcijama u novom sazivu Evropskog parlameta najjače stranke i dalje biće Evropska narodna partija, Socijaldemokrate i Alijansa liberala i demokrata za Evropu u koju bi trebalo da uđu i poslanici Makronove Republike u pokretu.

Prvi rezultati izbora po zemljama članica EU doneli su i prvu projekciju mogućeg sastava novog Evropskog parlamenta.

Katalonija

Tanjug/AP 28.10.2017.

Prema do sada pristiglim preliminarnim rezultatima iz 11 zemlja članica i predizbornim najavama iz 17 država članica, 751 mesto u Evropskom parlamentu moglo bi da bude podeljeno na sledeći način:

Evropska narodna partija bi imala 173 mesta, Socijaldemokrate 147, Alijansa liberala i demokrate plus Makronova Republika u pokretu 102, Zeleni 71, vropski konzervativci i reformisti 58, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 57, Evropa slobode i direktne demokratije ( Pokret 5 zvezdica plus partija za Bregzit) 56, Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica 42 .

Komentari (2)

slađa

26.05.2019 21:43

Tako je!

što je babi milo...

28.05.2019 15:36

..." za koji se predviđa da će osvojiti čak trećinu mesta u Evropskom parlamentu".Pa kako će onda da vladaju Evropom?