Dete Devojčica u bolnici bolesničkoj postelji bolničkog krevetu
Profimedia
Ilustracija, Foto: Profimedia

Džejmi Anderson (41) iz Eseksa u Engleskoj zabrinula se za svoju sedmogodišnju ćerku Belu nakon što je ugledala stravičnu ranu koja se stvorila - preko noći.

- Nije se setila kad i šta je ujelo. Kada dete ujede komarac, ono dobije reakciju, ali ovo nije bio ujed komarca. Situacija je bila mnogo gora. Morala sam da je odvedem u bolnicu - rekla je majka za "Dejli mejl".

Medicinske sestre u početku nisu prepoznale o čemu se radi, pa su ih poslale kući.

 

Vreme je prolazilo, a Belina ruka je bila sve gora i gora.

- U jednom trenutku počeo je da curi gnoj i da otpada koža. Iz dana u dan rana je bila sve veća. Ponovo smo otišli u bolnicu i lekar koji nas je primio je na prvi pogled ustanovio da je reč o ujedu lažne crne udovice. Svi su se šokirali - ističe Džejmi.

Iako je rana izgledala stravično i veoma bolno za Belu, situacija je bila znatno drugačija.

- Ona je bila dobra. Jeste joj smetala rana, ali je nije bolela. Mislim da je više bolelo mamu i tatu, nego nju - objasnila je ona.

U prvom naletu mislili su da Bela mora hitno na operaciju, ali nakon što su joj dali antibiotike, rana se smirila. Nakon što je prošlo nekoliko dana sedmogodišnjakinji je rana počela lepo da zarasta.

- Lekari su nam rekli da su lažne crne udovice pronađene u našem gradu. Istina, dosta paukova se vrzmalo oko naše kuće, znali smo to zbog paukove mreže na koju smo svakodnevno nailazili, ali njih nikad nismo viđali. Uglavnom ne ubijam paukove, ali moraću kako se ovo ili nešto gore ne bi dogodilo. Imali smo sreće. Moglo je biti i gore. Objavom ove priče želim da upozorim roditelje da bi trebalo da vode malo više računa - zaključuje ova zabrinuta majka za "Dejli mejl".

Kako da prepoznate simptome ujeda lažne udovice

Javljaju se grčevi mišića, znoj i preosetljivost na dodir, kao i napadi razdražljivosti. Tipičan je i nagli porast krvnog pritiska, ubrzano disanje te mučnina.

Ugriz se leči antiserumom, a simptomi obično prođu nakon dan ili dva. U retkim slučajevima otrov može da traje i nedeljama.

Smatra se da je oko pet odsto slučajeva ugriza crne udovice smrtonosan, ali uglavnom zato što pacijenti nisu pronašli odgovarajuću terapiju.

Kako je izbeći?

Pazite gde hodate bosi i gledajte gde zavlačite ruke jer se crne udovice obično nalaze vrlo blizu tlu, pri dnu mladih maslina, panjeva, uz rubove jaraka, u žitu ili travi, ispod ili kraj velikog kamenja.