Majk Pompeo, rat
Alo.rs/ EPA/ AP/ Ilustracija
Foto: Alo.rs/ EPA/ AP/ Ilustracija

Intelov zvaničnik rekao je za AP-u da je preko noći pretresao ciljana skladišta koja se koriste za skladištenje iranskog oružja i da su Pompeo i šef Mosada razgovarali o napadu tokom sastanka u restoranu DC.

Američki zvaničnik, koji je zatražio anonimnost da bi govorio o osetljivim pitanjima nacionalne bezbednosti, rekao je da su napadi obuhvaćeni nizom skladišta u blizini iranske granice koja su se koristila u cevovodu za skladištenje i postavljanje iranskog oružja.

Preporučujemo:

Prema zvaničnim informacijama, američki državni sekretar Majk Pompeo razgovarao je o vazdušnim napadima od utorka sa Josi Koenom, šefom izraelske špijunske agencije Mosad, na javnom sastanku u popularnom vašingtonskom restoranu Cafe Milano u ponedeljak.

Zvaničnik je rekao da su skladišta takođe služila kao cevovod za komponente koje podržavaju iranski nuklearni program. Nije bilo jasno da li je ta izjava imala za cilj da ukaže na to da su takve nuklearne komponente ciljane preko noći ili se odnosi na prošlu upotrebu tih objekata.

Masovni vazdušni napadi, koji su navodno gađali više od 15 objekata povezanih s Iranom, bili su četvrti zabieženi napad Izraela na iranske ciljeve u Siriji u protekle dve nedelje, što je značajno povećanje u odnosu na normalnu stopu takvih udara.

Prema sirijskoj službenoj novinskoj agenciji SANA, štrajkovi su ciljali lokacije na područjima Boukamal i Deir Ezor u istočnoj Siriji, gde je glavno prisustvo vojske koje podržava Iran. Iako nisu bez presedana, navodni izraelski napadi na ciljeve u blizini sirijsko-iranske granice su neuobičajeni zbog izazova izvođenja takvih operacija daleko od Izraela, što verovatno predstavlja veliki broj ciljeva pogođenih u prepadima.

SANA je rekla da zvaničnici procenjuju da li je prouzrokovana šteta i da li ima žrtava.

Izvešteni štrajkovi usledili su nekoliko sati nakon što je ministar odbrane Beni Ganc posetio sirijsku granicu, gde je rekao da će Izrael nastaviti s akcijama protiv svojih neprijatelja "blizu i daleko".

- Ne sedimo okolo i ne čekamo. Aktivni smo odbrambeno, politički i ekonomski - rekao je.

Sirijski stručnjak sa sedištem u Evropi Omar Abu Laila, čija novinska organizacija “DeirEzzor24” održava istraživače na teren, izvestio je da su izraelski napadi pogodili najmanje 16 različitih ciljeva povezanih sa iranskim Korpusom islamske revolucije, libanskim Hezbolahom i nizom drugih iranskih podržanih Šiitske milicije.

Abu Laila je rekao da su ciljevi vazdušnih napada na istoku Sirije ranije danas bili velika pošiljka projektila koju je u zemlju donio Fatimiieoun, šiitska policija koju je organizovao Teheranski korpus garde Islamske revolucije, a koji uglavnom čine borci iz Avganistana.

Prema Abu Lejli, koji se nije pozivao na izvore, rakete su uvedene u Siriju početkom ovog meseca i uskladištene u skladištima vojske u regionu Deir Ezor, koja sadrže niz podzemnih tunela i ostava.

- Skladišta imaju zgradu za kontrolu i telekomunikacije i sedište izviđačkih aviona. Tu se nalaze teška i laka oružja, rakete koje traže toplotu i rakete srednjeg dometa. Većina oružja je iransko i rusko - rekao je.

Britansko-sirijski opservatorijum za ljudska prava, prosirijska opoziciona organizacija, rekli su da su napadi pogodili 18 objekata i da je ubijeno 57 boraca, od kojih je najmanje devet sirijskih vojnika, a ostatak „vojni borci u savezu s Iranom“ još nepoznate nacionalnosti.

Iako su druga vesti u Siriji izveštavale da je u štrajkovima bilo žrtava, te brojke nisu mogle biti potvrđene i zvanični izvori u Siriji nisu ih prijavili. Sirijski analitičari redovno optužuju Opservatorijum za naduvavanje broja žrtava, kao i za njihovo izmišljanje na veliko.

Organizacija je saopštila da su ovo najsmrtonosniji vazdušni napadi Izraela od juna 2019. godine, kada je izraelska vojska navodno izvršila racije na istom području.
Izraelske odbrambene snage nisu imale komentara na kasnonoćne udare, u skladu sa njihovom politikom da potvrdi niti porekne svoje operacije u Siriji, osim onih koji su se osvetili za napad iz zemlje.

Kako se izveštava, Izrael je poslednjih godina više puta napadao ovo ciljano područje, jer se u njemu nalaze brojne baze koje koriste iranske grupe i ključno je za kopneni koridor za Teheran koji Iran povezuje preko Iraka i Sirije kroz Liban, a koji Iran koristi za krijumčarenje u oružju i raketama, uglavnom terorističkoj grupi Hezbolah.

IDF je pokrenuo stotine štrajkova u Siriji od početka građanskog rata 2011. godine protiv poteza Irana da uspostavi trajno vojno prisustvo u zemlji i napora za transport naprednog oružja koje menja igru terorističkim grupama u regionu, pre svega Hezboli.

Pročitajte još:

Komentari (1)

beba

14.01.2021 08:09

Izraelci postaju nacisti...