Majk Pompe i Mark Esper guraju Trampovu antikinesku poruku u Indiji!

Od kako je Tramp predsednik SAD, Indija i Amerika su pojačale vojnu saradnju.

Majk Pompeo i Mark Esper
Foto: Tanjug

Samo nedelju dana uoči predsedničkih izbora u SAD, najbliži saradnici predsednika Trampa, državni sekretar Majk Pompeo i ministar odbrane Mark Esper putuju u Nju Delhi na razgovore sa najvišim indijskim zvaničnicima o sve većem globalnom uticaju Kine.

Tramp neguje prijateljske odnose sa indijskim premijerom Naradrom Modijem, ali je nedavno uvrstio Indiju u grupu zemalja odgovornih za globalne klimatske promene.

"Pogledajte koliko je prljava Kina. Pogledajte Rusiju, pogledajte i Indiju, koliko su prljavi", izjavio je Tramp i za sada nije sasvim jasno u kojoj meri će njegove grube optužbe uticati na najavljenu misiju Pompea i Espera, ali je izvesno da su američko-indijski odnosi na prekretnici zbog učestalih, sve glasnijih američkih optužbi da Kina širi svoj uticaj u indo-pacifičkom regionu, naveo je AP.

Tenzije su povećane i na indijsko-kineskoj granici u Kašmiru, pa analitičari smatraju da će bezbednosne i vojne teme biti u fokusu tokom posete Pompea i Espera Nju Delhiju, prenosi agencija.

Od kako je Tramp predsednik SAD, Indija i Amerika su pojačale vojnu saradnju.

Tokom posete američkog predsednika Indiji u februaru ove godine potpisan je ugovor o prodaji američke vojne opreme ukupne vrednosti tri milijarde dolara.

Bilateralni vojni ugovori Vašingtona i Nju Delhija su od nule u 2018. porasli na 15 milijardi dolara u 2019. godini.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi