Neredi u Venecueli
EPA/AP
Neredi u Venecueli, Foto: EPA/AP

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro saopštio je danas da Karakas prekida diplomatske odnose sa Kolumbijom i najavio proterivanje nekih kolumbijskih diplomata nakon što je ta zemlja pomogla nastojanja opozicije da dopreme humanitarnu pomoć u Venecuelu.

Pročitajte još:

 

- Strpljenje je iscrpljeno. Ne mogu da tolerišem više da se kolumbijska teritorija koristi za napade protiv Venecuele. Iz tog razloga, odlučio sam da prekinem sve političke i diplomatske odnose sa kolumbijskom fašističkom vladom - rekao je Maduro.

 

On je rekao da ambasador i diplomatsko osoblje Kolumbije imaju 24 časa da napuste Venecuelu, prenosi Rojters.

Preporučujemo i ovo:

 

Opozicioni lider Huan Guaido ranije danas javno se pojavio pored kolumbijskog predsednika Ivana Dukea, otvorenog kritičara Madura.

Da podsetimo, danas je došlo do sukoba na granici Venecuele i Kolumbije zbog kamiona sa humanitarnom pomoći, koji su pokušali da uđu u zemlju, a na koje je vojska Venecuele bacila suzavac i preprečila im put.

Neredi u Venecueli, Foto: EPA/AP

Jedan kamion iz konvoja sa humanitarnom pomoći koji je ušao u Venecuelu iz Kolumbije je zapaljen, vijori se gust dim, pokazuju snimci venecuelanske televizije, prenosi Rojters.

Građani su počeli da uzimaju pakete sa humanitarnom pomoći iz drugog kamiona.

Venecuelanska vojska ispalila je suzavac na ljude koji su pokušali da pređu u Kolumbija, a najmanje 13 pripadnika bezbednosnih snaga je dezertiralo.

 

Mrtvi i povređeni na granici sa Brazilom

Najmanje četiri osobe su poginule, a 18 je povređeno u sukobima vojnika i lokalnog stanovništva na jugoistoku Venecuele nedaleko od granice sa Brazilom, javio je AP.

Prema rečima doktora iz obližnje bolnice, u pitanju su žitelji grada Santa Elena de Uajren.

 

Do sukoba je došlo kada je opozicija pokušala da sprovede plan o dopremanju humanitarne pomoći iz Brazila čemu se protivi predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

Na društenim mrežama dele se snimci sukoba, na kojima se vide krvavi ljudi kako beže i traže pomoć.