Nikolas Maduro
AP Photo/Ariana Cubillos
Nikolas Maduro

AP Photo/Ariana Cubillos

Nikolas Maduro, Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

Američki predsednik Donald Tramp nastavlja da vrši pritisak na aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura da napusti tu funkciju, pa je ovog puta doneo odluku da opkoli Venecuelu vojskom.

Nikolas Maduro

EPA

Nikolas Maduro, Foto: EPA

Američke trupe trenutno su raspoređene u Gvajani, koja se nalazi zapadno od Venecuele. Preostali američki saveznici sa kojima se sporna država graniči, Brazil na jugu i Kolumbija na istoku, stvaraju dodatni problem Maduru, budući da su u tim područjima živi četvrtina građana teško pogođenih krizom. Zbog povećanog uticaja Kine i Rusije u Gvajani, Tramp očekuje da se ovim potezom približi Gvajani i ojača prijateljske odnose između dveju zemalja.

Pročitajte još:

Američko interesovanje za Gvajanu potencijalno može biti od koristi tamošnjem stanovništvu, budući da su SAD saopštile da nameravaju izgradnju prihvatilišta i skloništa za žene u ovoj zemlji.

Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Američki general Endru Kroft poručio je da će Gvajana u budućnosti postati važan ekonomski i politički akter te da je važno uspostaviti dobre odnose. Kroft je iskoristio ovu priliku da podseti na to šta Sjedinjene Američke Države u prošlosti uradile za Gvajanu, aludirajući na izgradnju medicinskih ustanova i škola.

Džonson podneo ostavku!

AUTOR: Tanjug/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 05.09.2019. 13:37 - 05.09.2019. 14:39 Agencija podseća da je bio poslanik od 2010. godine, kao i da je u nekoliko vlada radio kao ministar.

Kako podseća britanski "Dejli Ekspres", Huan Gvaido je sebe proglasio vršiocem dužnosti predsednika u januaru tekuće godine, i tom prilikom okarakterisao Madurov reizbor kao nelegitiman. Njega pored Amerike, podržavaju još i Kanada, veći broj latinskih i evropskih zemalja.

Sa druge strane, Kina, Rusija, Sirija i Turska i dalje priznaju Madurovu vlast, dok Gvaida označavaju kao deo američke zavere.

Strašan vetar juri ka istoku! Biće užasno, bežite na vreme sa ulica!

AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 05.09.2019. 09:58 - 05.09.2019. 10:06 Kreće se ka istočnoj obali SAD, ka Severnoj Karolini. Meteorolozi su rekli da udari vetra dostižu 185 km/h. #Dorian has restrengthened and is now a Category 3 hurricane. Our crews are LIVE all night bringing you the latest on the storm.

Kolumbija, koju podržavaju Amerikanci, takođe organizuje vojne vežbe na granici sa Venecuelom. Madurova administracija to nije najbolje primila, te je ministar za komunikacije Horhe Rodrigez opisao Kolumbiju kao "neuspelu državu."

BONUS VIDEO: Snajperista američkih Foka upucao vozača mercedesa