Sebastijan Kurc
EPA/CHRISTIAN BRUNA
Sebastijan Kurc

EPA/CHRISTIAN BRUNA

Sebastijan Kurc, Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Nakon što je iz Nemačke stigla vest da je u Bavarskoj odobrena preliminarna nabavka "Sputnjika V", i austrijski kancelar potvrdio je da njegova zemlja ide tim putem.

Sebastian Kurc izjavio je danas da se zalaže za nabavku ruske vakcine protiv koronavirusa, jer bi to uveliko ubrzalo plan vakcinacije, a kao primer značajnog napretka u vakcinaciji tom vakcinom naveo je Mađarsku i Srbiju.

Kurc je, odgovarajući na pitanja građana videosnimkom preko Instagrama, upitan za nabavku vakcine i da li bi država trebalo više novca da obezbedi da se kupi više vakcina, kazao da to nije moguće, ne zbog para, već zbog mogućnosti kupovine vakcine.

On je objasnio da je Austrija trenutno u pregovorima u vezi s nabavkom ruske vakcine "Sputnjik V".

- Imamo ponudu nabavke milion doza vakcina 'Sputnjik V'. To bi nam mnogo pomoglo. Ja se zalažem za taj dogovor, a trenutno se u Vladi dogovaramo o tome. Milion doza bi znatno ubrzalo naš plan vakcinacije - naglasio je Kurc.

Upitan za odobrenje od Evropske agencije za lekove (EMA), podsetio je da je već u više navrata kritikovao sporost te ustanove.

- Postoji već više zemalja koje koriste vakcinu 'Sputnjik', kao što su Mađarska i Srbija, koje su zahvaljujući tome u prednosti u procesu vakcinacije. To spašava živote i vraća slobode građanima - rekao je on.