Aleksandar Lukašenko
EPA/MAXIM GUCHEK
Aleksandar Lukašenko

EPA/MAXIM GUCHEK

Aleksandar Lukašenko, Foto: EPA/MAXIM GUCHEK

Fišer je ovu izjavu dala Rojtersu pre razgovora Lukašenka i ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi, naglasivši da je Vašington zabrinut zbog toga što je Belorusija postala još zavisnija od Moskve sa početkom masovnih protesta prošlog avgusta.

Ambasadorka smatra da je malo verovatno da će Lukašenko zadržati mandat ako ne bude dijaloga sa narodom.

„Čini se nezamislivim da se to može nastaviti u bliskoj budućnosti. Dinamika protesta promenila je kredibilitet režima u Belorusiji. Ne verujem da je bilo koja vlada koja tako otvoreno ignoriše volju naroda održiva“, rekla je Fišer agenciji tokom posete Litvaniji gde se susrela sa beloruskim opozicionim aktivistima.

Rusija je podržala Lukašenka kada je opozicija osporila njegovu pobedu na predsedničkim izborima 9. avgusta i organizovala je demonstracije tvrdeći da su rezultati namešteni.

Hiljade ljudi je privedeno, a većina opozicionih političara napustila je zemlju ili je zatvorena pre nego što su se protesti ugasili.

Vašington je u decembru imenovao Džuli Fišer za ambasadorku u Belorusiji, na mesto koje je upražnjeno od 2008. godine, ali ona još nije predala akreditive u Minsku.

Komentari (1)

Trig

22.04.2021 16:11

Samo neka sanjaju,americki fasisti.Za ovo izjavu,odmah deportacija.