Aleksandar Lukašenko
EPA/MAXIM GUCHEK
Aleksandar Lukašenko

EPA/MAXIM GUCHEK

Aleksandar Lukašenko, Foto: EPA/MAXIM GUCHEK

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je danas da je uhapšena grupa koja je planirala da ubije njega i njegovu decu i navodno imala veze sa američkim obaveštajnim agencijama, objavila je agencija Belta na svom Telegram kanalu.

"Uhapsili smo grupu koju smo pratili i koja nam je pokazala kako su sve to planirali. Onda smo otkrili operaciju očigledno stranih obaveštajnih službi. Najverovatnije CIA, FBI", rekao je Lukašenko, prenosi TASS.

Uhapsio ih FSB

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je uhapsila dve osobe koje su planirale da sprovedu vojni puč u Belorusiji 9. maja i izvrše atentat na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Belorusije i Jurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo - belorusko i američko, prenosi Sputnjik.

Akcija je sprovedena u saradnji sa beloruskim Komitetom za državnu bezbednost, a kako je potom utvrđeno, oni su planirali da izvedu vojni puč "po standardnom scenariju obojenih revolucija uz podršku lokalnih nacionalista".

Kako je prenela beloruska strana, oni su se o svemu dogovarali preko mesindžera, a potom su rešili da organizuju susret u Moskvi sa određenim beloruskim generalima koji bi bili uključeni u ceo proces.

Iz FSB-a navode i je susret organizovan u jednom od moskovskih restorana odmah nakon što je Zenkovič doputovao u Moskvu nakon konsultacija u Americi i Poljskoj, a plan im je bio da tokom puča zauzmu sve centre za emitovanje radija i televizije, da blokiraju institucije, kao i da isključe kompletni energetski sistem Belorusije kako bi otežali posao policiji i vojsci.

Njihov cilj, dodaje FSB, bio je da izmene ustavni poredak zemlje tako što bi upraznili mesto predsednika kako bi tu funkciju mogao da obavlja "Komitet nacionalnog pomirenja". FSB dodaje i da su oni nakon hapšenja predati beloruskoj strani radi procesuiranja.

Najvažnija odluka

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da će uskoro objaviti jednu od svojih najvažnijih odluka za četvrt veka od kako je na vlasti.

„Doneo sam odluku, sada ćemo je formalizovati i objaviću je u najskorije vreme. To će biti jedna od najvažnijih odluka za četvrt veka na vlasti. To će biti veoma ozbiljno“, rekao je Lukašenko novinarima tokom „subotnjika“ (dobrovoljne radne akcije), a video je objavio telegram-kanal „Pul prvog“.

„Zato, čak i ako me ne bude oni ništa neće uspeti da urade, po narodski rečeno 'samo preko mene mrtvog“, dodao je beloruski lider.

Međutim, Lukašenko nije precizirao koje sfere će se ticati ta odluka, ali je naglasio da će najverovatnije biti realizovana u formi predsedničkog ukaza.