Nikol Pašinjan
Ilustracija
Nikol Pašinjan

Ilustracija

Nikol Pašinjan, Foto: Ilustracija

Premijer Pašinjan je u četvrtak popodne već izjavio da ako predsednik države ne potpiše ukaz o smeni načelnika Generalštaba Onika Gasparjana, to znači da se on slaže sa generalima koji su tražili ostavku cele vlade na čelu sa Pašinjanom.

Predsednik Jermenije je u čevrtak kazao da ne može da donese na brzinu tako važnu odluku kao što je smena načelnika Generalštaba. U petak se on sreo sa predstavnicima opozicije i nakon toga je saopšteno da na svojoj funkciji ostaje general Onik Sarkistjan.

Pojednostavljeno rečeno, Putin nije ni branio premijera Pašinjanja, niti ga je rušio, već je savetovao da se sačuva mir, dakle da ne dođe do sukoba dve strane.

Trenutno je pat situacija u odnosima pristalica premijera Nikola Pašinjana i opozicije koja za sada ne može da ga smeni u parlamentu. Opozicionari su u centru Jerevana postavili šatore i tamo su proveli noć.

Ko je obmanuo premijera Nikolu Pašinjana da su u toku rata u Nagorno-Karbahu korišćeni ruski raketni sistemi ,,Iskander", za sada se ne zna. Ispostavilo se da se ,,Iskanderi" nalaze u skladištima jermenske armije.

Zaista je čudno da je posle skandalozne izjave oko ,,neefikasnosti Iskandera" Nikol Pašinjan telefonirao Putinu očekujući da ga on spašava.

Nikol Pašinjan je 2018 došao na vlast zahvaljujući podršci Vašingtona. Ali, kad je došlo do rata u Nagorno-Karabahu Amerikanci nisu ni u čemu pomogli Jermenima. Da ne dožive totalni poraz, Jermenima je pomogao Putin. Zato je tim više čudna Pašinjanova izjava o neefikasnosti ,,Iskandera" koji uopšte nisu korišteni. Pašinjan poziva protivnike na dijalog, ali kako može do toga doći kad je on prvi povukao pogrešne poteze jer je smenio zamenika načelnika Generalštaba Tirana Hačatarjana, koji je kazao da premijer ne sme da da daje pogrešne ocene o raketnim sistemima ,,Iskander".

U saopštenju jermenskog Generalštaba se kaže da premijer Pašinjan nije sposoban odgovarajuća rešenja u ovoj kriznoj i sudbonosnoj situaciji za jermenski narod. Generali kažu da su oni dugo trpeli napade Pašinjanja kojima je bio cilj diskriminacija armije.

PROČITAJTE JOŠ: