Los Anđeles
PrintscreenYoutube
Los Anđeles, Foto: PrintscreenYoutube

Poznat po smogu 

Iako su SAD prve po broju obolelih od koronavirusa, sa čak 493.000 potvrđenih slučajeva, epidemija je donela i nešto dobro, smanjenje zagađenosti vazduha.

Los Anđeles, grad poznat ne samo po Holivudu već i po nesnosnom smogu, prvi put u poslednje 4 decenije može da se pohvali dobrim kvalitetom vazduha.

Martovska merenja Agencije za zaštitu životne sredine su pokazala da je vazduh u tom gradu najčistiji još od 1995. godine.

Nikada nije bilo ovako

Međutim, Agencija počela je da sakuplja precizne podatke 80-ih, ali ni tada kvalitet vazduha nije bio na zavidnom nivou.

Kodi Hil, čelnik jedne energetske kompanije, kaže da iako je rođen u Kaliforniji nikada nije video ovako proziran vazduh, ili makar ne u skorije vreme.

"To je rezultat smanjenog saobraćaja. To bi mogla da postane naša stvarnost ako bi svi prešli na električna vozila. Možemo pretpostaviti da je sada vazduh najčistiji još od 40-ih godina", rekao je.

Smanjeno zagađenje 

Usled epidemije koronavirusa, mnoge zemlje su obustavile saobraćaj i industriju. Vidno smanjenje zagađenja vazduha nije vidljivo samo u Los Anđelesu već i u Kini i Italiji, koje su među prvima uvele veoma oštre mere.