Američka policija
Tanjug/AP
Američka policija

Tanjug/AP

Američka policija, Foto: Tanjug/AP

Dvadesetjednogodišnja majka jednog deteta polagano je iskrvarila nakon što joj je Džejson Gaskel, koji tvrdi da se to desilo slučajno tokom seksualne igre, prerezao vrat. Osuđen je za ubistvo iz nehata, a ne za ubistvo, sa čime Kara ne može da se pomiri.

Njegova odbrana je bila ista kao i kod dvadesetsedmogodišnjeg muškarca, koji je u petak proglašen krivim za ubistvo Grejs Milan, britanske turistkinje u Novom Zelandu.

Lora i Grejs su samo dva od ukupno 59 slučajeva u Velikoj Britaniji u kojima se odbrana osumnjičenih zasniva na tvrdnji da su stradale nesrećnim slučajem tokom "grubog seksa" uz obostranu saglasnost.

Aktivisti i porodice žrtava protestuju protiv takve odbrane, ističući da zloupotrebljava seksualnu prošlost žrtava protiv njih.

Kara tvrdi da je ubica držao njenoj sestri nož pod grlom tokom seksualnog odnosa u njegovoj kući u Halu, da joj je tom prilikom povredio arteriju i venu od vitalnog značaja tako da je umrla od posledice gubitka krvi.

- Slučaj Grejsinog ubice, koji je progašen krivim za ubistvo, pokazuje da oni sada ozbiljnije shvataju zločin, ali i dalje saosećam sa svakom porodicom koja je prošla kroz ono kroz šta smo mi prošli - kaže Kara.

Po zakonu Novog Zelanda, Grejsinog ubicu Džesa Kempsona čeka doživotna robija, sa mogućnošću oslobađanja najranije posle deset godina. Presuda će mu biti izrečena u februaru sledeće godine.

Grejs Milane

Printscreen

Grejs Milane, Foto: Printscreen

- Poznavala sam sestru bolje nego iko i znam da ona ne bi želela tako nešto, a isto misle i njeni bivši mladići. Muškarci koji se brane grubim seksom lažu, ali nema nikoga da to dokaže - kaže ona.

Nažalost, takvi slučajevi nisu retkost, a Grejs Milan iz Eseksa jedan je od njih.

Nju je prošle godine uoči njenog 22-og rođendana zadavio muškarac koga je upoznala na Tinderu, dok je s rancem putovala po Novom Zelandu. Ubica je tvrdio da je Grejs tražila od njega da je davi, inspirisana filmom “Pedeset nijansi sive”.

Na suđenju Gaskelu u Kraljevskom sudu u Šefildu u leto 2018, porota i prisutni su čuli da su njih dvoje te večeri dosta pili i da je on uvek držao nož ispod jastuka kako bi ga koristio u seksualnim igrama. Držao je nož Lori pod grlom, a tvrdio je da je shvatio da nešto nije u redu kada se Lora ona naglo trgla. Prema njegovim rečima, Lora se "preturila" ili “pala na nož” tokom seksa, ali Kara misli da je to "čista besmislica".

- Lora je bila pijana, a on ju je iskoristio. Znao je da je nož opasno oružje i ona nije pala na njega - kaže Kara.

Gaskel je u avgustu 2018. osuđen na šest godina zatvora nakon što je priznao krivicu za ubistvo iz nehata.

Kara i njena porodica su bili užasnuti zbog tako kratke kazne:

- Kako neko može da poveruje da je to ubistvo iz nehata kad je počinilac čovek koji je spavao s nožem ispod jastuka? - pita Kara.