Boris Džonson
Tanjug / AP
Boris Džonson

Tanjug / AP

Boris Džonson, Foto: Tanjug / AP

"Hongkong uspeva zato što su njegovi građani slobodni. Ako Kina nastavi ovako, to bi moglo da bude u direktnom sukobu sa njenim obavezama prema Zajedničkoj deklaraciji, pravno obavezujućem sporazumu registrovanom u Ujedinjenim nacijama", naveo je Džonson u autorskom tekstu za "Tajms".

On je dodao da mnogi u Hongkongu strahuju da im je ugrožen način života, prenosi Rojters.

"Ako Kina nastavi da opravdava ove strahove, onda Britanija neće moći da slegne ramenima i ode; umesto toga poštovaćemo naše obaveze i pružiti alternativu", naveo je Džonson.

Hongkong

Tanjug/AP

Hongkong, Foto: Tanjug/AP

On je ponovio da će Britanija ljudima iz Hong Konga koji poseduju britanski pasoš otvoriti put prema dobijanju britanskog državljanstva i omogućiti im da se nasele u Britaniji.

Podsetio je da oko 350.000 stanovnika Hongkonga ima britanski pasoš, a još oko 2,5 miliona ima pravo da ga dobije.

"Tajms" dodaje da je britanski Savet za nacionalnu bezbednost juče dogovorio da izbalansira odnos Britanije prema Kini.

 

Komentari (3)

istina

03.06.2020 09:27

Izgleda da se Džonson, naživeo!?

bager

03.06.2020 14:31

Dzonsone pozuri s deljenjem pasosa,,i vodi ih kod tebe na Ostrvo,,i ne buncaj previse da ne postanete britanski arhipelag od stotinu mali osrtvca

vladimir

03.06.2020 15:23

Da li ovaj Englez zna da po Međunarodnom pravu nije smeo bombardovati Srbiju (Jugoslaviju) OS uranijumom i okupirati deo Srpske državne. Da li je se bar izvinuo ili obećao platiti ratnu odštetu. Koliko nam dobro misli govori i Podnoše Rezolucije SB UN da je Srpski narod genocidan. Srećom naši prijatelji Rusija i Kina su stavile veto.