Papa
screenshoot/Twitter
Papa, Foto: screenshoot/Twitter

Fotografija na kojoj je papa Franjo tokom svoje američke turneje poljubio čelo malene devojčice obišla je svet, ali neverovatna životna priča koja se odvijala u pozadini privukla je još veću pažnju javnosti.

Devojčica koju je 2015. godine tokom posete Filadelfiji papa poljubio je Đina Maskiantonio (1) kojoj je dijagnostikovan redak tumor na mozgu.

Kada je Đina imala samo četiri nedelje, lekari su njenim roditeljima rekli da počnu da planiraju sahranu svog deteta.

Danas, tri godine kasnije, njen tumor je u potpunosti nestao.

Đina je nakon rođenja delovala kao zdravo novorođenče. Ali nakon mesec dana lekari su shvatili da nešto nije u redu kad nije prošla regularno testiranje sluha. Daljnjim pretragama pronađen je ogroman tumor u moždanom stablu, zadnjem delu mozga. Lekari su rekli da tumor ne može da se operiše i da je čudo što je Đina uopšte preživela trudnoću.

"Pripremite se za najgore"

Prema njihovim predviđanjima, Đini je bilo ostalo još nekoliko nedelja života. Savetovali su nesretnim roditeljima da devojčicu smeste u svratište i pripreme sahranu.

Ali, roditelji Kristen i Džoi Maskiantonio nisu odustali. Počeli su da zovu najbolje dečje bolnice i traže drugo mišljenje. Istovremeno, utehu su potražili u veri i molitvi.

Kada su čuli vest da papa Franjo dolazi u posetu, Kristen je znala da moraju da idu na doček pape. Razmišljali koliko je pametno da devojčicu dovode u tu gužvu. Na kraju su zatražili savet lekara.

- Gotovo da smo se nadali da će nam reći ne, očekivali smo da će se suprotstaviti samoj ideji da Đinu dovodimo u tu gužvu - priseća se Džoi. Umesto toga, lekar je rekao "Ma idite!". Seli su u auto i krenuli.

"Vest koja je sve promenila"

Prijatelj koji radi za FBI pomogao je da dođu do mesta pored kojeg će prolaziti Papamobil. Kada je papino vozilo stiglo do mesta na kojem je stajala porodica, netko iz njegovog obezbeđenja podigao je devojčicu, a papa Franjo, ne znajući ništa o Đianinoj priči, pogledao je Đianinog oca ravno u oči. Poljubio je devojčicu u čelo i blagoslovio je.

Dva meseca nakon susreta s papom, na sam Badnjak, doktor Ira Dankel, specijalista za onkologiju u bolnici u Njujorku nazvao je porodicu.

Lekar je bio zbunjen cistom koja se počela da se formira oko tumora na Đininom mozgu. Naručio je biopsiju koja je pokazala da nema rak, nego juvenilni ksantogranulom, koji se uglavnom manifestuje kao benigna izraslina na koži, ali je u Đininom slučaju lečenje bilo teško jer je izraslina pritiskala centralni živčani sistem.

- Prvu godinu gledali smo kako Đina umire, ali sada kao da se u nju počeo vraćati život - izjavila je Kristen za katolički portal Aleteia.

Ne misle da ju je izlečio papin poljubac

Izraslina na njenom mozgu nije bila maligna, a lekari su propisali hemoterapiju nakon koje se tumor ubrzano počeo smanjivati.

Ali iako porodica čvrsto veruje u snagu molitve, ne misle da je papa Franjo izlečio tumor njihove ćerke. Čak se i ljute na medije koji su pisali da veruju kako je njihovu ćerku čudesno izlečio papin poljubac.

- Đinin život je čudo. Poljubac pape Franje bio je Božji način da nam pokaže da je s nama na ovom našem putovanju i da čuje naše molitve - izjavila je majka devojčice.

Ove nedelje, Đina je ponovno posetila Dečju bolnicu u Filadelfiji, ali ovoga puta ne kao pacijent. Zahvalna porodica bolnici je donela donaciju u iznosu od 50.000 dolara koju je prikupila fondacija "For the Love of Grace" koju su roditelji osnovali za pomoć deci oboleloj od retkih bolesti.

Komentari (1)

Ivan T

21.08.2018 12:25

Šta god da je..čudo ili nešto drugo važno da dete živo i zdravo.