Legija stranaca
Profimedia
Legija stranaca

Profimedia

Legija stranaca, Foto: Profimedia

Ime “Legija stranaca” zvuči kao moćna vojska kojoj se pridružuju samo najodvažniji. Ali, da li je zaista tako? Ovde ćete pronaći nekoliko činjenica koje vam verovatno nisu poznate.

Legionarima se usađuje stav “borba do smrti”, a predaja nije opcija.

U aprilu 1863. godine, u borbi između francuske Legije stranaca i meksičke vojske, legionari su pokazali koliko su tačno odvažni. Uprkos gotovo nikakvim šansama, mala patrola legionara meksičkoj vojsci nanela je velike gubitke, odbijajući sve vreme da se preda. I ne samo to, nego su oni više puta pitali veliku vojsku hoće li se ona predati.

Pročitajte još:

Ukoliko su ranjeni legionari automatski dobijaju francusko drževljanstvo

Nakon časnog služenja barem tri godine, mogu predati zahtev za državljanstvo, a ako su ranjeni na ratištu, mogu dobiti državljanstvo putem odredbe nazvane ‘Francuz po prolivenoj krvi’, što je francuska vlada počela da dozvoljava 1999. godine.

Više od 35 hiljada ljudi ubijeno je u akcijama dok su služili Legiju

Tokom istorije se na francusku Legiju stranaca – i njihove borce – gledalo kao na potrošnu robu. Stranci koji su se pridruživali (i dalje to čine), prihvatali su mogućnost smrti u dalekoj zemlji u zamenu za novi život s nekim smislom.

– Vreme nije bitno, mi smo zvezdana prašina, nismo ništa. Za 1.000 godina neće biti bitno da li ste umrli sa 15 ili 70 godina. Od**** sa pričama o ratu – rekao je jedan stari legionar.

Preporučujemo još:

Legija je nekada birala sve od kriminalaca do neprilagođenih, a danas svi rade test.

I plata i dodaci su skromni

Prilikom regrutovanja legionari bi komotno mogli da objave poster američkih marinaca na kojem piše: ‘Ne obećavamo vam vrt pun ruža’. Naime, plata je skromna, kao i ostali dodaci, ali čini se da to nikome ne smeta. Ipak, uprkos obećanju vrlo grubog života i mogućnosti slanja u borbu bilo gde na svetu, i dalje se hiljade muškaraca prijavljuje svake godine.

Početna plata im je oko 1.450 dolara i nema povišica prvih nekoliko godina. A da je reč o maloj svoti dovoljno govori poređenje s najnižom platom američkog vojnika, koja iznosi 1.546 dolara, a koja automatski prelazi na 1.733 dolara nakon šest meseci.

Jedini veliki plus imaju ljubitelji pića, jer uvek ima više nego dovoljno alkohola. Legionari su poznati po tome da mogu da popiju mnogo, a u normalnim okolnostima postideli bi neke “poštene alkoholičare”.