mama i beba
Shutterstock

Minvel, koji danas ima šest meseci, prestao je da diše samo 90 minuta nakon što je došao na svet ali je spasen nesvakidašnjom lekarskom akcijom, koji su ga bukvalno zaledili.

Bila su potrebna tri pokušaja reanimacije pre nego što su pluća malog Simona ponovo počela da rade bez pomoći medicinske opreme. Ali, za njegov spas zaslužna je malo poznata terapija koja je osmišljena da ohladi telesnu temepraturu beba kako bi se zaustavili napadi.

 

U početku je sve delovalo u redu, ali je ubrzo prestao da diše i lekaru su počeli sa reanimacijom.

Stanje je bilo ozbiljno i morali su da ga prevezu u obližnju specijalističku bolnicu. Čim su ga ubacili u vozilo počeli su da proces hlađenja koji je trajao 72 sata.

Tretman, poznat i kao terapija hlađenjem, je relativno nova metoda koja se koristi kod beba koja imaju ozbiljan nedosatak kiseonika u telu. Njihova telesna temepratura se spušta kako ne bi došlo do oštećenja mozga.

Beba se stavlja u vodonepropusno ćebe u kojem cirkuliše hladna voda i spušta temepraturu tela na 33 stepeni tokom 72 sata. Do 2014. godine nije bilo načina da se ovakvo stanje kod beba promeni.

Simon je u bolnici proveo ukupno mesec dana. Kako bi se zahvalili, njegovi oditelji Džejms i Helen, prikupljaju novac koji će donirati ustanovi u kojoj je Simon spasen.